Recept tandpasta


RECEPT TANDPASTA

2 eetl kokosolie
1 eetl bakingsoda
2 druppels etherische tea tree olie
5 a 10 druppels etherische pepermunt olie
paar druppels stevia (om het zoeter te maken)

Alle ingredienten goed door elkaar mengen, de cocosolie eventueel een beetje verwarmen als deze hard is (je moet er in kunnen roeren maar het moet niet vloeibaar zijn). De pasta in een schoon potje doen. Klein spateltje of lepeltje gebruiken om een beetje pasta op je tandenborstel te doen.

Reacties

  1. Helaas zit er geen fluoride (natriumfluoride) in en dat is DE reden om te poetsen met tandpasta.
    Deze fluoride is nodig om de buitenkant van je tanden en kiezen sterk te maken en te houden.
    Dus alleen met deze ingredienten poetsen is dan alleen om beter plaque weg te poetsen en een frisse beleving in de mond te hebben

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel mensen zijn van mening dat fluoride slecht is voor je gezondheid, je kan ook in de winkel tandpasta kopen zonder fluoride. Eventueel kan je aan dit recept 1 theelepel Xylitol toevoegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben van mening dat fluoride geen meerwaarde heeft voor het gebruik bij tandpasta(of water). Er wordt helaas te vaak fluoride toegevoegd aan producten als water, tandpasta, mondwater en water in flesjes.
    Ik maak zelf de tandpasta heel vaak van kokosolie, bakingsoda en bergamot olie.
    Wat ik fijn vind is dat bergamot een kruidige en zoetige smaak heeft.
    Pepermunt krijg ik het 1 benauwd door en 2 proeft op langere termijn niet prettig in mijn mond.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Astrid Wauters27 juli 2014 om 00:30

    Je fb pagina en blog hebben me al veel geïnspireerd! Deze namiddag heb ik geprobeerd om deodorant en tandpasta te maken. Maar de tandpasta is wel heel erg vloeibaar. Gebeurt dit nog? Doe ik er wat maizena bij?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien even in de koelkast zetten? Kan zijn dat t nog wat warm is. Kokosolie smelt al bij 23gr. Geen maizena bij doen.

      Verwijderen
  5. Hehe, vandaag gedaan. dat was ff goed boven de wasbak hangen. Mensen die net als ik een zeer zwakke maag hebben tussen hun oren, doe er dan zeker genoeg zoetstof in ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Door het artikel in de NRC van 3 augustus 2014 ben ik op deze blog gekomen en met veel belangstelling alle tips gelezen. Zeker het navolgen waard. Wat betreft de tandpasta gebruik ik al jaren een veel simpeler oplossing. Gewoon zout op je tandenborstel strooien en poetsen maar! Zout reinigt en ontsmet. Wel goed naspoelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zout schuurt de buitenste laag, word afgeraden door tandartsassistenten en mondhygienisten

      Verwijderen
    2. Zout schuurt, sterk afgeraden door tandartsassistenten.

      Verwijderen
  7. Waar koop je de ingrediënten voor tandpasta en andere verzorgingsproducten zonder verpakking? Of accepteer je dan gewoon een niet-plastic verpakking?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Baking soda koop ik een grote kartonnen verpakking van 1,8 kg, kokosolie in een grote glazen pot en de olieen zitten in kleine glazen flesjes die heel lang mee gaan (je hebt maar een paar druppels nodig)

      Verwijderen
    2. Thx voor recept. Heb het zojuist gemaakt en gebruikt. Ik heb sinaassappelolie gebruikt ipv pepermunt en geen stevia als ingeredienten gebruikt. Super simpel en fijn om om geen plastic tubes tandpasta meer te hoeven kopen. Ben ook nog eens een stuk goedkoper uit. Groet, Jasper

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts