Recept Vegaburger

Op jonge leeftijd was ik overtuigd vegetariër en in mijn pubertijd wilde ik eigenlijk ook liever geen zuivel en eieren eten omdat het niet goed voelde. Mijn ouders hebben hier uiteraard een grote rol in gespeeld. Toen ik peuter was, besloten ze geen vlees meer te gaan eten. Er waren destijds geen vleesvervangers in de supermarkt te koop, dus maakten ze zelf vegetarische burgers. Nu zijn we 36 jaar verder en maak ik net als mijn moeder mijn eigen vegetarische burgers. 
Het is even een werkje om zelf burgers te maken, maar het is zeker de moeite waard! Ze smaken heerlijk, zijn heel voedzaam en ook heel goedkoop om te maken. Vaak verwerk ik er restjes overgebleven groente in.

GIERSTBURGERS

Ingrediënten:

130 gram gierst (gierst is verkrijgbaar bij de natuurwinkel)
1 bouillonblokje tuinkruiden
1 ei los geklopt (maar kan weggelaten worden)
100 gram geraspte belegen kaas
halve ui fijngesneden
beetje paneermeel
peterselie (1 eetl fijn gehakt of 1 theel gedroogde peterselie)
zout en peper naar smaak
plantaardige olie

Kook de gierst 20 min. zachtjes in een grote pan (met de deksel erop) met ongeveer 1 liter water en het bouillonblokje. Let op dat er op het laatst genoeg water in de pan blijft zitten want net als bij rijst zuigt de gierst al het water op. Na het koken in een zeef uit laten lekken en de gierst in een kom doen. Ei, kaas, ui, peterselie en de zout en peper erbij voegen en roeren. Het gierstmengsel wat steviger maken met wat eetlepels paneermeel als het te nat is, het moet wel plakkerig zijn om de vorm van een burger te kunnen krijgen.
 Paneermeel op een bord strooien, een bal maken van het mengsel en door de paneermeel laten rollen, vervolgens een beetje plat drukken zodat het eruit ziet als een burger. Herhaal dit tot het mengsel op is, je krijgt ongeveer 9 á 10 burgers, afhankelijk van de grootte. Bak de burgers aan beide kanten goudbruin in een koekenpan met wat olie.



TIP: bak in één keer veel burgers en bewaar ze na afkoelen in de vriezer, dat scheelt tijd, rommel in je keuken én afwas!

De ingrediënten die nodig zijn voor het maken van dit recept probeer ik allemaal te kopen zonder plastic verpakking. Zo wordt dit recept nog leuker om te maken omdat je geen/zo weinig mogelijk afval hebt gemaaktDit recept staat natuurlijk ook in mijn boek "Leven zonder afval", het boek staat vol met heerlijke recepten! Te bestellen via de mail: levenzonderafval@gmail.com of via bijv. bol.com



Reacties

  1. Heerlijk, ga ik uitproberen.
    Gierst kan ik halen bij de molen. Ze scheppen het uit een zak, hups in mijn eigen bakje :).....bouillonblokje zonder verpakking ben ik helaas nog niet tegengekomen....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat je het gaat proberen! Het is echt heel lekker. Super dat je gierst kan krijgen bij de molen. Bouillon koop ik bij de natuurwinkel als poeder in een glazen pot van 500 gram :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier maakte ik deze week vega burgers van bruine linzen, ui ,havermout, ei kruiden,kaas,overgebleven restjes groente,paneermeel stengelui. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je kan de bouillon ook zelf maken van restjes van je groente. Bewaar ze in de vriezer in een zakje en maak er bouillon van als je genoeg restjes hebt. Geen afval!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts