vrijdag 18 november 2016

Recept speculaasjes!

Ingrediënten: 

» 150 gram zelfrijzend bakmeel 
» 75 gram lichtbruine basterdsuiker 
» 2 eetlepels speculaaskruiden 
» snufje zout 
» 100 gram koude boter 
» 1 eetlepel melk / amandelmelk

Het bakmeel, de suiker, speculaaskruiden, het zout en de boter in een kom doen en met 2 messen alles door elkaar snijden. Voeg de melk toe en kneed alles snel vervolgens met de hand tot een mooi deeg. Wikkel het deeg in een bijenwasdoek of huishoudfolie en leg het in de koelkast (voor minimaal een halfuur). Warm de oven voor op 150°C. 
Bestuif een speculaasplank met bloem en druk wat deeg in de vorm. Haal te veel deeg weg met een scherp mes en draai het plankje om zodat het speculaasje eruit valt. Herhaal dit met de rest van het deeg en leg de speculaasjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de koekjes ongeveer 20 minuten. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

dinsdag 15 november 2016

Tijdschrift

Deze week in de Margriet!

woensdag 9 november 2016

Korting!

Nu 10% korting op alle verzorgingsproducten in mijn webwinkel :-)
Klik op deze link:
http://www.levenzonderafval.com/c-3441100-2/verzorging/
*geldig t/m 13 nov '16

Lezing Hilversum

A.s vrijdag geef ik in Hilversum voor het GAD Gooi&Vechtstreek een lezing op het startfeest van het 100-100-100 project! Woon je in het Gooi en wil je ook de uitdaging aan om in 100 dagen zo min mogelijk afval te maken? Meld je dan hier aan: https://gad.100-100-100.nl/
ad@100-100-100.nl

dinsdag 1 november 2016

Recept pastasaus

Vandaag heel veel pastasaus gemaakt met verse tomaten, champignons, courgette, knoflook, ui en basilicum. Alles in schone (steriele) potten gedaan dus voorlopig hebben we genoeg saus in huis! Zelf pastasaus maken is erg makkelijk, lees hieronder het recept!



Ingrediënten:

1 ui (gesneden)
scheutje olijfolie
1 of 2 teentjes knoflook (in kleine stukjes gesneden)
1 kilo tomaten 
beetje zout en peper
handvol verse kruiden (bijv. basilicum, oregano)

In een grote pan zachtjes de ui en knoflook bakken (niet bruin laten worden). De tomaten in stukken snijden en toevoegen aan de pan met ui. Beetje zout en peper erbij. Ongeveer 45 min zonder deksel zachtjes laten pruttelen, voeg de verse kruiden toe en laat het nog eens 15 min sudderen. Pureer de tomaten met een staafmixer en kook de tomatensaus in tot gewenste dikte. Doe de saus in uitgekookte potjes (ook de deksels moeten steriel zijn), draai de potjes goed dicht en zet ze 15 min ondersteboven op het aanrecht. Laat de potjes afkoelen en zet weg. Zo is het heerlijke sausje een paar maanden houdbaar. Bij het afkoelen wordt de deksel vacuüm gezogen en zie je dat de deksel naar binnen getrokken wordt.
Om de potten tomatensaus extra lang te kunnen bewaren kun je de potten ook wecken. De hete saus schenk je dan uit de pan in schone, uitgekookte potten en de schone (uitgekookte) deksels draai je er losjes op. Doe de potten in een grote pan met heet water en een theedoek op de bodem (zodat de potjes niet kapotgaan) en laat het water 15 minuten heel zachtjes koken. De potten moeten minimaal voor driekwart onder water staan. Hierna de deksels van de potten goed aandraaien (niet openen!), 15 min ondersteboven laten staan en af laten koelen. 

TIP: Ook is het heel lekker om champignons en courgette toe te voegen na het bakken van de uien! Daarna de tomaten toevoegen. Zoals je ziet heb ik dat vandaag gedaan :-)