AFVAL IN DE SLAAPKAMER

Afval in de slaapkamer? Dat zal toch wel meevallen? Misschien sta je er niet bij stil, maar toch zorg je ook hier voor flink wat afval door kleding en beddengoed. De productie van textiel heeft een enorme impact op het milieu. Jaarlijks wordt wereldwijd ruim 60 miljard kilo textiel geproduceerd. In Nederland gooien we vervolgens per jaar 235 miljoen kilo textiel weg. Dat is meer dan 14 kilo per persoon! Ongeveer 40% van alle kleding die wereldwijd wordt geproduceerd is van katoen gemaakt. Er is enorm veel water nodig voor het verbouwen en produceren van katoen. Volgens het Water Footprint Network kost de teelt van 1 kilo katoen gemiddeld 8000 liter water! En dat terwijl dit gewas ook nog eens vaak verbouwd wordt in gebieden waar water al schaars is. Door bewuster stil te staan bij onze kledingkeuzes en koopgedrag kunnen we dus een groot verschil maken. Lees hieronder tips waarmee je je slaapkamer flink duurzamer kunt maken:

Tip 1. GEEN NIEUWE KLEDING  Je kunt voor jezelf de uitdaging aangaan om de komende maand, of zelfs voor het komende jaar niets nieuws meer te kopen. Geen nieuwe kleding of schoenen kopen betekent niet dat je helemaal niks meer mag kopen. Fiets naar het gezellige tweedehands kledingzaakje bij jou in de buurt of organiseer een avondje kleding ruilen met vrienden of familie. Snuffel online naar tweedehands kleding, sieraden of schoenen op Marktplaats of bijvoorbeeld United Wardrobe. Voor sommige gelegenheden heb je kleding nodig die je op een normale dag nooit draagt. Denk bijvoorbeeld aan een speciaal feest, bruiloft of begrafenis. Of misschien ga je op wintersport, zeilen of hiken. Bekijk per gelegenheid of je die kleding misschien kunt lenen of huren, wanneer je deze kleding slechts eenmalig of enkele keren zult dragen. Vraag eens een vriendin of collega, of huur het via een kledingverhuurbedrijf.

Tip 2. DUURZAME KLEDING Naast tweedehands kun je er ook voor kiezen om kleding te kopen die duurzaam geproduceerd is. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat je niet graag sokken of ondergoed tweedehands koopt. Laat je niet meteen afschrikken door het prijskaartje, want duurzaam geproduceerde kleding gaat doorgaans veel langer mee dan kleding uit de fast fashion. In verhouding is de kleding dan net zo goedkoop of misschien uiteindelijk wel goedkoper. Voorkom dat je iets koopt waar je toch niet helemaal blij mee bent en wat uiteindelijk achter in de kast belandt. Kies bewust en bij twijfel niet doen. Check het label van het kledingstuk voor een eco- of fairtradekeurmerk en check van wat voor materialen het gemaakt is. Als ik voor mezelf of mijn kinderen echt iets nieuws nodig heb, kies ik het liefst voor biologische katoen of andere duurzame materialen van natuurlijke afkomst zoals lyocell. Mijn favoriete spijkerbroek is van het merk Mud Jeans. Bij dat merk kun je kleding ook leasen en je oude spijkerbroek retourneren. Zij maken er vervolgens weer nieuwe broeken van.

Tip 3. REPAREER EN UPCYCLE KLEDING Vroeger werd kleding gerepareerd tot het uit elkaar viel van ellende. Kleding en schoenen waren nu eenmaal erg duur. Als het gaat om duurzaamheid is het nog steeds belangrijk om kapotte spullen eerst proberen te maken voordat je ze weggooit. Ben je een beetje handig met de naaimachine of naald en draad? Perfect, dan heb je dat gaatje in je jas of die kapotte rits in je broek zo gefikst. Heb je twee linkerhanden of gewoon geen tijd? Zet je liefste gezicht op en probeer je oma, moeder of tante te strikken, ze zullen het vast met liefde voor je doen. Ook zijn er genoeg kleding- of schoenmakers die voor een klein prijsje alles voor je kunnen repareren. Als laatste optie kun je ook van oude kleding iets nieuws maken. Dit noem je upcyclen. Maak bijvoorbeeld een mooie tas van een oude spijkerbroek.

Tip 4. KIES VOOR NATUURLIJKE MATERIALEN Wanneer je nieuw beddengoed en hoeslakens nodig hebt, kun je dezelfde richtlijnen aanhouden als bij het kopen van kleding. Koop dus het liefst producten gemaakt van natuurlijke materialen, zoals biologische katoen. Je oude, versleten beddengoed kun je vernaaien tot boodschappenzakjes of naar de textielbak brengen. Heb je een nieuw kussen, dekbed of matras nodig? Dan kun je je verdiepen in een exemplaar gemaakt van natuurlijke materialen. Er bestaan bijvoorbeeld matrassen van natuurlatex, biologische wol en katoen, paardenhaar en kokos. Check bij het kopen van een nieuw bed van hout of het een FSC-keurmerk heeft. Of ga voor een tweedehands exemplaar.

Nog meer tips over het verminderen van afval voor een duurzame levensstijl? Mijn nieuwste boek "Leven zonder afval" staat vol met tips en ideeën, van woonkamer tot babykamer of in de tuin! Nu verkrijgbaar in mijn webshop!


Reacties

Populaire posts