Zero plastic beauty

Heb jij in de loop der jaren een enorm leger opgebouwd aan flessen, potjes en tubes waarvan je waarschijnlijk niet eens meer weet dat je ze in huis hebt? We hebben vaak verrassend veel spullen in de badkamer, terwijl je veel minder producten nodig hebt dan je denkt. Tijd om na te denken over hoe het anders kan, want bijna alle verzorgingsproducten zitten in plastic verpakkingen en bevatten bovendien vaak chemische ingrediënten die niet goed zijn voor je lijf en het milieu.

Nog een probleem is dat in een groot aantal verzorgingsproducten minuscule korreltjes plastic verwerkt worden. Dit zijn microplastics, de cosmetica-industrie noemt deze deeltjes microbeads. Deze beads worden verwerkt in shampoo en scrubs, maar ook andere cosmetische producten zoals tandpasta, zonnebrand en make-up kunnen microbeads bevatten. Microbeads komen via het doucheputje in het rioolstelsel terecht. Rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen microbeads niet uit het afvalwater filteren en dus dragen ze uiteindelijk bij aan de plasticsoep.

Zeedieren zien deze microbeads aan voor voedsel en zo belanden ze ten slotte zelfs weer bij de mens op het bord. Microbeads vergaan niet en zijn onmogelijk uit het milieu te verwijderen. Op plasticsoupfoundation.org kun je een lijst vinden met cosmeticabedrijven die geen microbeads in hun producten gebruiken. Handig om te raadplegen voor je iets koopt. Ook hebben ze een speciale app voor op je telefoon! Daarmee kun je de ingrediëntenlijst op plastic scannen. De app kan je daar waarschuwen of er (mogelijk) plastic in het product zit.

Gelukkig kun je zelf veel doen voor een plastic- en afvalvrije badkamer. Veel producten zoals shampooflessen en tandenborstels zijn te vervangen door een milieuvriendelijk alternatief. Bijna alle producten in mijn badkamer zijn nu herbruikbaar of composteerbaar. Dat heeft een tijdje geduurd, want ik heb eerst alles opgemaakt wat ik had liggen: producten weggooien is natuurlijk not done. Een leuke bonus is dat al die glazen potjes en blokken zeep ook nog eens een stuk mooier staan in je badkamer. Een win-winsituatie.


HOMEMADE


Tijdens mijn zoektocht naar persoonlijke verzorgingsproducten zonder plastic verpakking was ik verbaasd over de hoeveelheid producten die je zelf thuis in een handomdraai blijkt te kunnen maken. Recepten met ingrediënten die je herkent en die zelfs eetbaar zijn. En dat is eigenlijk ook zoals het zou moeten zijn, want wat je op je huid smeert, komt ook in je lichaam terecht. Het maken van je eigen verzorgingsproducten is leuk om te doen en het kost ook amper tijd. Vaak is het gewoon een kwestie van een paar ingrediënten door elkaar roeren en klaar. Je kunt bijvoorbeeld zelf een gezichtsreiniger, bodylotion, bodyscrub of tandpasta maken. Of maak een zelf deodorant! het klinkt misschien ingewikkeld, maar het is heel makkelijk en het zou me niets verbazen als je de ingrediënten hiervoor gewoon in je keukenkastje hebt staan. Deze homemade deo is enorm effectief. Veel beter zelfs dan de deo uit een spuitbus waarbij je soms alsnog een zweetgeur door het lekkere luchtje heen ruikt. Deze zelf te maken deo zorgt voor nul procent zweetgeur maar laat je wel zweten, wat een stuk gezonder is dan anti-transpirantdeo’s waarmee je je zweetklieren afsluit. Je lijf moet juist kunnen zweten om onder andere je lichaamstemperatuur op peil te houden. Gek genoeg heb ik juist het gevoel dat ik minder ben gaan zweten sinds ik alleen maar natuurlijke deodorant gebruik. Ook een keer zelf je eigen deo maken? Het recept staat hieronder voor je klaar!

Mocht je toch liever een deodorant kopen, kies dan voor een natuurlijke deodorant in glas of in een kartonnen stick. Ons favoriete merk is Ben & Anna

DIY
Deodorant

Wat heb je nodig?

  • 4 el kokosolie
  • 3 el baking soda
  • 2 el maïzena
  • 1 el glycerine (te koop bij de drogist) of olijfolie/jojobaolie
  • afsluitbaar potje
  • optioneel: etherische olie, bijvoorbeeld lavendel of sinaasappel


1. Verwarm de kokosolie als deze hard is. Je moet erin kunnen roeren, maar hij moet niet vloeibaar zijn; even op de verwarming zetten werkt vaak prima.

2. Meng alle droge ingrediënten. Voeg kokosolie en glycerine of olie toe en roer tot een gladde pasta. Voeg eventueel nog etherische olie toe voor een lekkere geur.

3. Schep de pasta in een potje. Wanneer je de deodorant wilt gebruiken haal je met je vinger of een spateltje een klein beetje pasta uit het potje en wrijf je dit onder je oksels. Op warme dagen kan de kokosolie vloeibaar worden, dus het is aan te raden om deze deodorant op een koele plek te bewaren. De deodorant blijft zeker zes maanden goed.

Je kunt er ook voor kiezen om een solid deo te maken: deodorant in vaste vorm in plaats van een crème. Vervang hiervoor de glycerine en maïzena door 1 theelepel bijenwas of een plantaardige was. Voeg dit aan de kokosolie toe en laat het au bain-marie smelten. Meng het vervolgens met de rest van de ingrediënten en giet het in een stick of siliconen mal.

Let op: sommige mensen kunnen niet goed tegen baking soda, dus als je rode plekjes krijgt onder je oksels kun je deze deodorant helaas niet gebruiken. Er bestaan gelukkig wel deodorants in blik of karton zonder baking soda die je zou kunnen proberen.

Reacties

Populaire posts