8 groene tuintips!

KWEEK JE EIGEN VOEDSEL

Een wortel uit de grond trekken, zonder plastic eromheen, dat geeft een goed gevoel. Een van de voordelen van het kweken van groente en fruit is dat het allemaal plasticvrij je keuken in komt. Het geeft ook voldoening om te zien wat voor prachtige snijbonen je krijgt uit één boontje. Het beste kun je het meest zonnigste stukje van je tuin gebruiken als moestuin, en je hebt geen grote tuin nodig voor het kweken van groente of fruit want je kunt eigenlijk alles door elkaar laten groeien. Een aardappel die uitgelopen is, kan de grond in naast de hortensia en dik drie maanden later heb je een heleboel nieuwe aardappels. Rucola of spinazie groeit prima langs een border en een beetje prei ergens anders. Het maakt allemaal niet uit en het staat best gezellig! Het planten van fruitbomen is zeker een aanrader: prachtige bloesem in het voorjaar en gratis appels, peren of pruimen in september. Verschillende soorten kruiden zijn makkelijk om te zaaien en staan bij mij altijd in de vensterbank van de keuken. Zo pluk ik makkelijk wat verse bieslook, munt en basilicum tijdens het koken! Sinds kort verkopen we verschillende soorten biologische zaden in onze webshop!

BESTRIJDINGSMIDDELEN

Omdat ik weet dat de supermarkt om de hoek is, maak ik me niet erg druk als iets wordt opgegeten door bijvoorbeeld rupsen. Ik probeer een plaag natuurlijk wel te voorkomen, maar als dat niet lukt is het niet erg. In mijn tuin vind ik het belangrijk om geen chemicaliën, pesticiden en kunstmest te gebruiken die ook nog eens verpakt zitten in plastic flessen. Een natuurlijk alternatief om vervelende diertjes uit je planten te weren is het inzetten van de natuurlijke vijanden van deze planteneters. Insecten zoals lieveheersbeestjes, gaasvliegen en sluipwespen zijn geweldig voor je tuin, en zijn belangrijk om vervelende insecten zoals bladluizen weg te houden. Lok de goede insecten naar je tuin met planten als dille, lavendel, peterselie en groene munt. Ook een insectenhotel in je tuin werkt heel goed. Het helpt de insecten schuilen bij slecht weer, geeft ruimte voor het leggen van eitjes en biedt ze een plek om te overwinteren. Je kunt een insectenhotel kopen in het tuincentrum of bij de bouwmarkt, maar zelf maken van een paar oude planken, holle rietstengels of bamboestokjes, takjes, blaadjes en dennenappels is leuker. Ook kun je in een massief stuk hout gaten boren van verschillende diktes (tussen de 4 en 8 millimeter dik), hiermee maak je schuilplaat en voor solitaire bijen en metselbijen. Online kun je diverse bouwtekeningen vinden.

POTGROND

Naast het compost dat je zelf kunt maken, heb je misschien potgrond nodig. Je kunt dan kiezen voor een kokosblok. Je kent ze misschien wel de mini-moestuintjes van Albert Heijn: een piepklein blokje bruin spul verandert in een flinke beker potgrond. Een blok kokosvezels van bijvoorbeeld 750 gram leg je in een emmer en daaraan voeg je 6 liter water toe. Na 20 of 30 minuten wellen heb je ongeveer 9 liter kant-en-klare potgrond. Dit scheelt behoorlijk in plastic afval.

KWEEKPOTJES

Kweekpotjes voor het zaaien van nieuwe plantjes kun je zelf maken van bijvoorbeeld wc-rollen of eierdozen. Je kunt ze ook vouwen van krantenpapier. Omdat deze materialen composteerbaar zijn, kun je de jonge plantjes met kweekpotje en al in de tuin zetten. Online of in het tuincentrum zijn kweekpotjes overigens ook te koop.

MINIKAS MAKEN

Plastic flessen koop ik nooit, maar vaak genoeg heb ik er een zak vol van door het zwerfafval dat we wekelijks oprapen. Van oude plastic flessen kun je je eigen minikas maken. Snijd de bodem van de fles en haal de dop eraf. Plaats de fles boven zaailingen in de tuin of in een pot. Zo wordt het lekker warm rondom het plantje en zal het sneller groeien. Je kunt ook een omgekeerde glazen pot gebruiken als minikas. Zorg voor voldoende water zodat het niet uitdroogt.

PLANTEN KOPEN

Als je planten wilt kopen, kijk dan even goed of de plant gedijt in de grondsoort van jouw tuin. Woon je op zandgrond, dan zullen sommige planten er niet goed groeien omdat het een droge en voedingsarme grond is. Andere planten zullen het juist erg goed doen. Heb je planten over in je tuin? Bied ze dan gratis aan, online of aan de straat. Er zal altijd wel iemand geïnteresseerd zijn. En andersom natuurlijk ook... Wie weet kun je in jouw gemeente wel een boom of plant vinden die iemand anders juist kwijt wil. Ook kun je planten met elkaar ruilen of stekjes uitwisselen.

TUINMEUBELEN

Ook in de tuin gelden de regels refuse, reduce, reuse, recycle en rot (de 5 basisregels voor een zero-waste-lifestyle). In dit geval gaat het om tuinmeubelen. De eerste vraag is natuurlijk: heb je wel nieuwe tuinmeubelen nodig? Misschien kun je je oude meubelen nog opknappen, of kun je zelf iets in elkaar timmeren van hout dat niet meer gebruikt wordt, zoals houten pallets. Of wie weet, vind je iets op Marktplaats in jouw gemeente of omgeving. Een beetje
schuren en wat beits of verf doen vaak wonderen.

TUINGEREEDSCHAP

Veel tuingereedschap wordt gemaakt van metaal en plastic. Ik probeer dat zo veel mogelijk te vermijden en zoek bijvoorbeeld een schep van hout en metaal van goede kwaliteit die heel lang meegaat. Op Marktplaats of bij de kringloopwinkel vind je ook heel veel spullen voor in de tuin. Tuingereedschap lenen via de website peerby.com of van je buren is ook een goed idee. Hoe vaak gebruik je bijvoorbeeld een kruiwagen? Op die manier is het bijna niet nodig iets nieuws te kopen. Veel producten kun je plasticvrij kopen: een gieter van metaal of een bezem van hout en natuurlijke haren. Er zijn veel mogelijkheden, als je er maar naar op zoek gaat. Zelfs tuinhandschoenen zijn tegenwoordig verkrijgbaar van katoen of natuurrubber.



Reacties

Populaire posts