KINDEREN



Een leven zonder afval lijkt een utopie en dat is zeker het geval als het om kinderen gaat. We worden gebombardeerd met in plastic verpakte producten gemaakt door een miljoenenindustrie, waardoor we de neiging hebben te denken dat we al die producten nodig hebben omdat we ons kind niet tekort willen doen. Reclame op televisie geeft bijvoorbeeld de indruk dat je kind alleen een goede nachtrust zal hebben met een dure luier, en speelgoedwinkels puilen uit van de goedkoop in China geproduceerde speeltjes. Het brengt extra uitdagingen met zich mee, maar gelukkig kun je als ouder veel afval voorkomen door bewuste keuzes te maken. Ik denk dat het ook belangrijk is dat vrienden en familieleden weten dat je probeert afval te verminderen want juist met verjaardagen en andere feestdagen komt er enorm veel ‘troep’ je huis in – hoe goed bedoeld ook. 

GEVAREN VAN PLASTIC

Plastic producten bevatten chemicaliën om plastic duurzaam en flexibel te maken. Er is een groeiend aantal studies dat wijst op de mogelijk schadelijke effecten van stoffen die veel in plastic gebruikt worden. Deze stoffen zouden je hormonale systeem verstoren, diverse genitale afwijkingen geven bij jongens en een toename van onvruchtbaarheid bij vrouwen, diabetes, gedragsstoornissen, overgewicht (vaak een verstoorde hormoonbalans) en borst- en prostaatkanker veroorzaken. Zeer zorgwekkend, want wanneer ik om me heen kijk zie ik bijna overal waar ik kom plastic! In Denemarken, Engeland, Frankrijk en België waarschuwen artsen en verloskundigen zwangere vrouwen voor de mogelijke gevaren van deze stoffen; het schijnt dat met name bij de zwangerschap en baby- en kinderperiode zelfs kleine doses ervan schadelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling. Het bekendste chemische stofje in plastic is bisphenol A (ook afgekort tot BPA). BPA zit in heel veel soorten plastic, onder andere in verpakkingen, zoals plastic flesjes. BPA kan onder bepaalde omstandigheden (beschadiging of verwarming) loslaten en in je voedsel terechtkomen. De stof gedraagt zich als een hormoon, met name als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Zelfs kleine hoeveelheden zouden schadelijke effecten hebben. In Europa geldt vanaf juni 2011 een verbod op de verkoop van babyflesjes die bisphenol A bevatten, maar BPA wordt helaas nog in zeer veel andere plastic producten verwerkt. Ook tonen sommige onderzoeken aan dat weekmakers die in plastic zitten de hormoonhuishouding van de mens kunnen verstoren en kankerverwekkende eigenschappen hebben. Reden genoeg om geen plastic meer in huis te willen hebben! 

SPEELGOED

Vanwege giftige stoffen die in plastic kunnen zitten probeer ik plastic in het algemeen zo veel mogelijk te vermijden, zeker bij mijn kinderen. Een moeilijke opgave want bijna al het speelgoed wat je in de winkel ziet liggen is gemaakt van plastic. Ik probeer altijd te kiezen voor duurzaam speelgoed en dan ook het liefst gemaakt van natuurlijke producten zoals katoen en hout. Ook probeer ik er voor te zorgen dat onze kinderen niet te veel speelgoed hebben en  bewaar ik spullen op zolder of ergens uit het zicht zodat ze er na een paar maanden weer volop mee gaan spelen. Liever te weinig speelgoed dan te veel zodat ze hun fantasie moeten gebruiken in hun spel. Het is niet zo dat we helemaal niets van plastic in huis hebben voor de kinderen, de oudste speelt veel met Lego en onze dochter heeft een pop van plastic…maar voor de rest hebben ze een houten treinbaan, veel boeken, puzzels, spelletjes en houten auto’s en vrachtwagens voor de jongste. Kinderen hebben echt niet veel nodig, ze hebben zo snel te veel speelgoed! Het voelt dan meestal ook als een constante strijd om geen kinderrotzooi in huis te krijgen. Als ik even niet oplet val ik letterlijk over het speelgoed heen en ik denk dat de meeste ouders hier wel mee worstelen. Het helpt gelukkig goed om alleen speelgoed te kopen wat jaren lang mee gaat, het is vaak duurder dan plastic speelgoed maar je hebt er dan wel langer plezier mee. 
Soms gaan we naar de kringloopwinkel en kopen we daar voor een prikkie speelgoed van hout, puzzels en boekjes. Dat is beter voor het milieu dan nieuw kopen en ik vind er vaak echt de mooiste dingen!
Voor kinderfeestjes van vriendjes en vriendinnetjes is het soms ook moeilijk om een cadeau te vinden wat duurzaam en betaalbaar is. Met goede vrienden en familieleden geven de kinderen vaak speelgoed van zichzelf. Ze gaan dan op zoek naar speelgoed waar ze zelf bijna nooit meer mee spelen maar wat nog wel mooi is voor een ander kindje. Onze kinderen vinden het leuk om te doen en ik denk ook dat het goed is voor ze zodat ze leren delen. Niet alleen maar hebben, maar ook weggeven. Iets zelf maken en dat als cadeau geven is natuurlijk ook heel erg leuk, ook voor volwassenen. Je geeft dan iets wat met liefde is gemaakt en daar gaat het natuurlijk om!

Bij de geboorte van ons derde kindje had ik aan iedereen gevraagd om geen cadeau te kopen, maar een gift te geven voor het goede doel. Mijn huis zat al vol met rompertjes, sokjes en rammelaars! Uiteindelijk heel wat euro’s opgehaald en dat voelde echt goed.
_______________________________________________________________


FOPSPEEN

Wist je dat er natuurlijke fopspenen van rubber bestaan? Natursutten fopspeentjes worden met de hand gemaakt in Italië van 100% natuurrubber en ze zijn fluweel zacht! Ze zijn zeer hygiënisch omdat ze uit één stuk zijn gegoten, hierdoor kunnen vuil en bacteriën niet achterblijven in kieren of naden.
Ik heb deze spenen altijd met veel plezier gebruikt voor mijn jongste kindje.

SPEENFLES


Ook kan je kiezen voor 100% plastic vrije flessen van Pura, gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal hebben geen chemische coatings nodig aan de binnenkant zoals aluminium flessen! En ook de ring is gemaakt van roestvrijstaal zodat je zeker weet dat jouw kindje niet met BPA of andere schadelijke stoffen in aanraking komt. Pura flessen zijn oersterk, duurzaam en volledig vrij van plastic. Pura flessen hebben levenslange garantie en zien er met hun strakke design ook nog eens prachtig uit. Door de grote halsopening zijn de flessen gemakkelijk schoon te houden, ook in de vaatwasser. 
De speentjes en flessen verkoop ik nu ook in mijn webshop! Neem gerust een kijkje :-)
______________________________________________________________

WASBARE LUIERS

Bij de geboorte van ons eerste kindje wist ik niets af van het bestaan van wasbare luiers, dat was iets van vroeger dacht ik. Iedere week zat onze kliko bomvol met wegwerpluiers en toen ik op internet toevallig ontdekte dat je online wasbare luiers kon kopen was ik aangenaam verrast en stapte ik voor ons derde kindje over op wasbare luiers. 
Geen moment heb ik spijt van gehad van de aankoop van de wasbare luiers, want het is goedkoper en het scheelt bergen met afval: per kind zorgen wegwerpluiers gemiddeld voor zo’n 1000 kilo aan afval! Wasbare luiers zijn minder belastend voor het milieu en zorgen voor minder CO2-uitstoot dan wegwerpluiers.

Wasbare luiers gaan lang mee en het beste is om ze voor meerdere kinderen te gebruiken. Je zou kunnen proberen om ze 2e hands te kopen. Online zijn verschillende soorten wasbare luiers te bestellen, deze worden gemaakt van katoen, bamboe en/of hennep. Er zijn 2 basistypen: de tweedelige-luier (bestaat uit een luier en een waterdicht overbroekje) en een alles-in-1-luier. Sommige wasbare luiers kan je makkelijk verstellen van maat small, naar medium of large door drukknoopjes aan de voorkant. De luier groeit dan als het ware mee met je baby. In mijn webshop verkoop ik de mooie luiers  Easyfit Star van Totsbots!

Het schoon houden van de luiers gaat heel gemakkelijk en het levert ook niet super veel extra was op (ongeveer 1 was per week extra). Vieze luiers gaan eerst in een emmertje met water en ½ kopje baking soda en daarna in de wasmachine samen met de gewone was. Voor onderweg neem ik altijd een speciale waterdichte & wasbare tas mee om vieze luiers weer mee terug naar huis te kunnen nemen. Deze tassen kan je online aanschaffen.

Dat ik nu met onze wasbare luiers ongeveer 1 ton aan wegwerp luiers bespaar vind ik echt geweldig, en ondanks het iets meer tijd kost is het echt een aanrader … voor je portemonnee én het milieu!
_______________________________________________________________


BILLENDOEKJES

Ik maak geen gebruik meer van dure en chemische wegwerpdoekjes, zeker niet na het lezen van verontrustende onderzoeken naar billendoekjes, maar daarvoor in de plaats verzorgingsdoekjes, warm water en een beetje zeeplotion voor de lekkere poepluiers. Geen spijt van de overstap want ons zoontje heeft nu geen last meer van luieruitslag en het is prima te doen. 

Een zeeplotion is erg makkelijk om te maken:

75 ml heet water
2 eetl vloeibare zeep (zie hier het recept om zelf te maken)
2 eetl olijfolie

Vermeng alles door elkaar en schenk het in een klein en afsluitbaar flesje. 1 week houdbaar.
_______________________________________________________________

Reacties

  1. Goedemiddag,

    Ik gebruik al zo'n twee jaar wasbare luiers voor mijn kinderen (van totsbots/ bamboe) maar ik heb begrepen dat je ze niet in een sopje voor moet wassen. Nu lees ik dat op jou site wel.

    Nu ben ik even nieuwschierig om welke reden jij dit doet:
    Is dit vanwege het wassen met jou eigen wasmiddel? (bv dat je zeker wilt weten dat het goed is??)
    Of heb jij het gewoon anders aangeleerd van de consulenten van de katoenen luiers?

    Ik wil namelijk ook gaan beginnen met het maken van mijn eigen wasmiddel maar vraag me af of het wasmiddel sterk genoeg is voor vieze luiers, omdat jij het voorwassen anders doet.

    Ik hoor het graag,
    Groeten van Penny Leegwater

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Penny, ik doe de vieze poepluiers niet in een sopje maar in warm water met baking soda. Luiers met alleen een plasje doe ik daar niet in. Dit advies kreeg ik van de website waar ik mijn luiers toen kocht.

      Verwijderen
  2. Hoi Emily-Jane,
    Wat een mooie flessen zeg! Daar had ik nog niet aan gedacht. We hebben nu al wat flesjes, en het is ook zo zonde om die weer weg te doen, maar als ik er meer nodig heb, zal ik zeker aan deze flessen denken.
    In mijn flessen komt moedermelk dat ik afkolf. Voor het bewaren en invriezen daarvan kom ik veel plastic zakjes of plastic flesjes tegen. Ben jij een alternatief tegengekomen zonder afval?
    Groeten, Nienke

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts