Doorgaan naar hoofdcontent

HUISHOUDEN


SCHOONMAAKMIDDELEN

Schoonmaakmiddelen, hebben we ze echt allemaal nodig?

Zeker niet! Waar eerst heel veel flessen stonden (schuurmiddel, dikbleek, allesreiniger, glassex, anti-kalk/vet en ga maar door) is nu ruimte overgebleven in mijn keukenkast. Mijn huis houd ik nu schoon met citroenzuur, soda en bakingsoda en af en toe gebruik ik zeep. Heel fijn om met zo weinig schoonmaakmiddelen het huishouden te doen, scheelt heel veel plastic flessen en het is niet chemisch!


_______________________________________________

SCHUURMIDDEL


Een effectief alternatief voor een fles schuurmiddel uit de supermarkt is bakingsoda (natriumbicarbonaat / zuiveringszout). Maak tegels, voegen, wasbak, douche, bad, potten en pannen schoon door een beetje baking soda op een natte spons of doekje te strooien. Goed naspoelen met water en droog wrijven. Baking soda is niet geschikt voor aluminium, marmer of poreuze gesteenten.


_______________________________________________________________

Wist je dat je heel goed kan schoon maken met citroenzuur? Citroenzuur is een natuurlijk en zeer krachtig reinigingsmiddel. Het ontkalkt en heeft een antibacteriële en antiseptische werking. Het is ook nog eens veel beter voor het milieu en je eigen gezondheid dan chemische schoonmaakmiddelen én het bespaard plastic verpakkingen! Aan de slag dus :-) 
Gebruik citroenzuur niet op aluminium, koper en marmer of poreuze gesteenten.

Hieronder lees je 8 praktische manieren om citroenzuur te gebruiken in het huishouden:


- schoon maken van vloeren en werkbladen: los daarvoor 9 delen water op met 1 deel citroenzuur


- ontkalk en desinfecteer de binnenkant van je wasmachine: doe 5 eetlepels citroenzuur in een lege wasmachine en draai het heetste wasprogramma.


- ontkalk kranen en douchedeuren: maak een oplossing van 1 liter warm water en 2 eetlepels citroenzuur. Stop het in een spuitflesje en spuit het mengsel op wat je gaat ontkalken. Laat het 5 minuten zitten en veeg het daarna schoon.


- reinig vuile ramen: maak een oplossing van 1 liter warm water en 1 eetlepel citroenzuur


- schoon maken van de wc: strooi 's'avonds 4 eetlepels citroenzuur in de wc-pot en laat het een nachtje staan. De volgende ochtend borstelen en doorspoelen


- ontkalken koffiemachines: los 1-2 eetlepels citroenzuur op in 1 liter koud water. Vul de machine met deze oplossing. Laat het gedurende 15 tot 30 minuten staan en spoel het daarna tweemaal schoon met water.


- ontkalken waterkokers: verdun 1 tot 2 eetlepels citroenzuur in 1 liter water. Vul de waterkoker en kook kort. Laat dit gedurende 30 minuten staan. Vervolgens voorzichtig afspoelen met water.


- het verwijderen van roest: voeg de citroenzuuroplossing toe aan water in een kom. Plaats het te reinigen object (bijvoorbeeld een sleutel) in de oplossing gedurende een nacht. Vervolgens is de roest verdwenen.


Citroenzuur verkoop ik in mijn webwinkel
_______________________________________________________________

KLEDING WASSEN 

In India en Nepal worden wasnoten al sinds eeuwen als dagelijks wasmiddel gebruikt. Wasnoten komen van de wasnotenboom (Sapindus Mukorossi) en worden na het plukken gedroogd. De schil van wasnoten bevat de stof saponinen, die net als zeep schuim vormen in water. Saponine werkt als een natuurlijke oppervlakte-actieve stof. Het verlaagt de oppervlaktespanning van het water, waardoor het makkelijker in vuile weefsels dringt.


De wasnoten bevatten geen schadelijke stoffen dus is het zeer geschikt voor baby's, kleine kinderen en mensen met allergieën en/of huidproblemen. Dit 100% plantaardig wasmiddel zorgt voor een zachte en schone was met een neutrale waslucht. Het is geschikt voor witte, bonte, wol en zijde was. Het werkt ook prima op lage temperaturen. De schillen kunnen na gebruik op de composthoop. 


Bij de witte was kan je OxyPer (vlekkenzout) toevoegen zodat de witte was ook echt wit blijft. Bij de witte / bonte was helpt baking soda voor extra waskracht (gebruik ongeveer 3 eetlepels)


Voordelen van wasnoten:
• Kleuren blijven langer mooi
• 100% plantaardig
• Milieuvriendelijk & afvalvrij
• Allergieën & parfumvrij

Hoe was je er mee? Stop 4 hele of 8 halve schillen in een wasnetje of katoenen zakje (deze kunt u los bestellen in de webshop), dichtbinden en tussen het wasgoed in de wasmachine leggen. De schillen zijn hierna nog 2x te gebruiken. Ook is het heel makkelijk om je eigen vloeibare wasmiddel te maken van deze wasnoten:


Kook 20 wasnoten in 1 liter water voor ongeveer 15 minuten tot een geelbruine vloeistof. Stamp de schillen voortdurend terwijl het aan het koken is om alle saponinen eruit te krijgen. Zeef de schillen uit de vloeistof door een fijne zeef. Bewaar de vloeistof in een schone fles. Schudden voor gebruik. Let op: de vloeistof is niet lang houdbaar en zal op den duur gaan schimmelen. Het beste is om de vloeistof in de koelkast te bewaren. Je kan het langer bewaren door azijn toe te voegen. Azijn is een fantastisch conserveermiddel en zal enkele weken toevoegen aan de houdbaarheid. Ook zou je de vloeistof kunnen invriezen. Schrijf duidelijk op de fles dat er wasmiddel in zit want de vloeistof ziet eruit als appelsap!

Wasverzachter is niet nodig. Voor een lekkere geur kunt u een beetje water en 6-8 druppels etherische oliën toevoegen in het bakje voor wasverzachter zoals lavendel, sinaasappel, citroen, dennen, etc.

Deze wasnoten verkoop ik per 150 gram in mijn webshop!

_______________________________________________________________


RECEPT VLOEIBARE ZEEP

50 gram huishoudzeep
1 eetl glycerine (verkrijgbaar bij drogist)
1 liter water

Breng een 1 liter water in een pan aan de kook. Rasp de zeep en voeg het samen met de glycerine aan het water toe. Goed roeren tot de zeep gesmolten is. Laat het mengsel een nacht staan en mix het de volgende ochtend met een staafmixer glad. Vul een handpompje met de zeep en bewaar de rest in een andere fles. 
Het handpompje staat bij mij in de keuken naast de afwasbak. Ik gebruik de vloeibare zeep dan om mijn handen te wassen en ik doe een beetje zeep in warm water om af te wassen. Dit werkt echt prima en ik gebruik daarbij een biologisch katoenen vaatdoek voor een glanzend resultaat!


Reacties

Populaire posts van deze blog

33 dingen die je met baking soda kunt doen!

Dat je heerlijke koekjes kunt bakken met baking soda, dat wist ik … maar dat het zo multifunctioneel in gebruik is wist ik zeker niet. Baking soda ( natriumbicarbonaat ) is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Baking soda wordt ook wel natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, dubbel koolzure soda, baksoda, of E500 genoemd.  Baking soda is niet hetzelfde als gewone schoonmaaksoda ( natriumcarbonaat ), wat je in iedere supermarkt kan kopen. Schoonmaaksoda kan absoluut niet gebruikt worden om mee te bakken.  Baking soda werd zo’n 150 jaar geleden in Amerika en Engeland al gebruikt voor het rijzen van deeg en beslag en ook werd het gebruikt in het huishouden. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen en ook geweldig voor persoonlijke verzorging.  Baking soda is niet geschikt voor aluminium, houten vloer of aanrecht, marmer of poreuze gesteenten!  Het is een echte alleskunner in en om het huis dus haal lekker veel baking s

Recept volkoren brood

Dit is mijn favoriete recept van een volkoren brood, alleen al van de geuren die uit mijn keuken komen wordt ik al vrolijk. Heerlijk voor de zondag lunch! Ingrediënten: 500 gram volkoren meel 14 gram zout 7 gram gedroogde gist 1 theelepel suiker 1 eetl zonnebloemolie 350 ml handwarm water Stop alle ingrediënten in een grote kom, alles goed mengen en het deeg kneden. Met de hand duurt het kneden ongeveer 10 min, zelf gebruik ik meestal de mixer met deeghaken en ben je in 5 min klaar. Zet de kom met het deeg op een warme plek, afgedekt met een schone, nat gemaakte theedoek (ik gebruik hiervoor meestal de oven door deze even op een lage temperatuur aan en dan weer uit te zetten. Het moet lekker warm zijn, maar zeker niet gloeiend heet). Laat het deeg rijzen tot de omvang is verdubbeld. Meestal duurt dat ongeveer 1 uur.  Kneed het deeg opnieuw voor een paar minuten met de hand en vorm er een brood van. Leg het op een verwarmde en ingevette bakplaat of in een war

Zelf wasmiddel maken

RECEPT WASMIDDEL  Voor de witte was: -40 gr zeep -40 gr soda -2 1/2 liter water Rasp de zeep en kook het water. Voeg het hete water toe aan de zeep in een grote pan en roer het zachtjes door elkaar tot de zeep is opgelost. Voeg de soda toe (en evt een paar druppels etherische olie) en laat de wasmiddel een paar uur staan om af te koelen. De wasmiddel is nu stijf geworden. Klop het los met een garde of staafmixer en doe de wasmiddel in een lege fles of emmer met deksel. Ik gebruik meestal 120 ml wasmiddel per wasbeurt. Dit wasmiddel is goed voor het milieu en heeeeeel goedkoop :) Voor de gekleurde was: -40 gr zeep -2 1/2 liter water Volg de instructies zoals beschreven staat bij de witte was. Je voegt alleen geen soda toe! TIP: Je kan ook wasverzachter vervangen door natuurazijn, gewoon een scheutje in het speciale bakje voor wasverzachter in je wasmachine!