Ook koop ik veel ingrediënten in "bulk". Hiermee bedoel ik dat je een product in grote hoeveelheden tegelijk koopt waarbij uiteindelijk minder verpakking per product nodig is. Alle producten die ik in grote zakken heb gekocht (zoals 10 kilo rijst of meel) verdeel ik vervolgens voor een deel in weckpotten. Zo hoef ik tijdens het koken niet steeds grote zakken tevoorschijn te halen. Ik gebruik zelf weckpotten heel veel. Niet alleen voor in de keuken, maar ook neem ik schone potten mee naar de winkel. Daarmee koop ik losse koffie en thee en kleinere potten gebruik ik voor olijven, rozijntjes en noten. Door verpakking mee te nemen naar de winkel haal je geen onnodige verpakkingen mee naar huis en dat scheelt heel veel afval!
RECEPTEN
CRUESLI
230 gram havermout
50 gram suiker
2 eetl water
2 eetl zonnebloem- of kokosolie
evt. 100 gram zaden en/of noten
evt. 50 gram rozijnen
In een pannetje de suiker en het water aan de kook brengen. Als de suiker is opgelost en het mengsel kookt haal je het pannetje van het vuur. Voeg de olie toe aan het suikermengsel. Doe in een grote kom de havermout met evt. de zaden en/of noten. Roer de hete siroop door de havermout heen tot het goed is gemengd. Schep de cruesli op een bakplaat bedekt met bakpapier en bak het 15 min. in een voorverwarmde oven op 160 gr C. Roer de cruesli om en laat het nog 10 min. bakken. Laat het afkoelen en voeg evt. rozijnen toe. Bewaar het in een pot wat goed afsluit.
_______________________________________________________________
koffiekopje gierst (gierst is verkrijgbaar bij de natuurwinkel)
bouillonblokje (of zout en peper)
ei (maar kan weggelaten worden)
100 gram kaas
halve ui fijngesneden
3 champignons (fijngesneden)
1/4 paprika (fijngesneden)
beetje meel of paneermeel
peterselie (fijn gehakt)
peper
Kook de gierst 20 min. in een grote pan met ongeveer 1 liter water en het bouillonblokje. Let op dat er op het laatst genoeg water in de pan blijft zitten want net als bij rijst zuigt de gierst al het water op. Na het koken in een zeef goed uit laten lekken en de gierst in een kom doen. Ei, kaas, ui, champignon, paprika, peterselie en wat peper erbij voegen en roeren. Het gierstmengsel wat steviger maken met wat eetlepels paneermeel als het te nat is, het moet wel plakkerig zijn om de vorm van een burger te kunnen krijgen. Meel of paneermeel op een bord strooien, een bal maken en door de meel laten rollen, vervolgens een beetje plat drukken zodat het eruit ziet als een burger. Herhaal dit tot het mengsel op is, je krijgt ongeveer 9 a 10 burgers, afhankelijk van de grootte. Handig om gelijk zo veel te maken en een deel na het bakken in te vriezen want het is anders te veel werk en zooi in je keuken voor bijv. 2 burgers! Bak de burgers in de pan met olijfolie tot ze mooi bruin zijn. Pas omdraaien wanneer ze aan de onderkant bruin zijn.
_______________________________________________________________
HAVERMOUTKOEKJES
200 gr havermout
100 gr zachte boter
100 gr suiker
klein mespuntje zout
4 eetl water
1 theel bakpoeder
100 gr rozijnen
Zet de oven aan op 175 gr C. Alle ingrediënten in een kom mengen tot een smeuïg deeg. Balletjes van dezelfde grootte draaien met je handen en op een bakplaat leggen. Balletjes een beetje indrukken met een vork zodat het de vorm van een koekje krijgt. Ongeveer 15 minuten in de oven bakken (afhankelijk van de grootte van de koekjes, ze moeten een beetje bruin zijn). Af laten koelen op een rooster.
200 gr havermout
100 gr zachte boter
100 gr suiker
klein mespuntje zout
4 eetl water
1 theel bakpoeder
100 gr rozijnen
Zet de oven aan op 175 gr C. Alle ingrediënten in een kom mengen tot een smeuïg deeg. Balletjes van dezelfde grootte draaien met je handen en op een bakplaat leggen. Balletjes een beetje indrukken met een vork zodat het de vorm van een koekje krijgt. Ongeveer 15 minuten in de oven bakken (afhankelijk van de grootte van de koekjes, ze moeten een beetje bruin zijn). Af laten koelen op een rooster.
Deze koekjes zijn snel en makkelijk te maken, binnen een half uur zijn ze klaar. Koekjes uit de winkel zitten vaak in heel veel plastic verpakt, daarom maak ik mijn koekjes zelf.
_______________________________________________________________
KAAS & UIEN TAART
Voor het deeg:
300 gr bloem
150 gr boter
3-4 eetl koud water
mespuntje zout
Voor de vulling:
3-4 uien (in ringen gesneden)
150 gram geraspte kaas
4 eieren
200 ml (volle) melk
paneermeel
zout & peper naar smaak
Bloem, boter en zout met 2 messen tot kruimeldeeg snijden en daarna met de hand kruimeldeeg van maken. Water toevoegen, kruimels kneden tot een deeg en maak een bal. Half uur de deegbal in de koelkast afgedekt laten rusten.
Deegbal uitrollen en in een ingevette ovenschaal doen, randjes die uitsteken wegsnijden. Eventueel de ovenschaal nu even 10 min in de oven bakken op 180grC bedekt met een laagje droge bonen om te zorgen dat het deeg straks goed gaar is en niet nat wordt. (Ik gebruik meestal aluminiumfolie met bonen erin en dat gebruik ik dan iedere keer weer opnieuw) Beetje paneermeel op de bodem strooien en daarna de uienringen over de taart verdelen. Melk, eieren, geraspte kaas, peper en zout door elkaar klutsen en over de uien gieten. Kaasmengsel een beetje verdelen met een vork en dan in de oven! 200grC, 30-40 min. Wanneer de taart omhoog is gekomen en bruin gekleurd is, is het klaar. Eet smakelijk. Heerlijk recept voor in het weekend. In plaats van uien kan je ook licht voorgekookte broccoli in de taart doen.
_______________________________________________________________
LINZENBURGERS
1 ei (kan je weglaten)
½ ui (in stukjes gesneden)
½ prei (in stukjes gesneden)
mespuntje zout
beetje peper
1 theel peterselie (gehakt)
1 theel gehaktkruiden
2 sneetjes oud volkoren brood in kleine stukjes
Paneermeel
Plantaardige olie om in te bakken
Spoel de linzen in
een zeef af onder de kraan en kook ze in een pan met ruim water ongeveer 5
minuten. Na het koken uit laten lekken in de zeef. Doe alle ingrediënten in de
keukenmachine en maak er een smeuïg geheel van. Je moet van het mengsel een
burger kunnen maken, dus als het te nat of slap aanvoelt kan je er een beetje
paneermeel bij doen.
Vorm van het mengsel
met je handen burgers en haal ze door de paneermeel op een bord. Bak de burgers
aan beide kanten bruin in een koekenpan met wat olie.
Uit dit mengsel maak
je ongeveer 10 burgers. Afgekoelde burgers vries ik meestal in.
_______________________________________________________________
250 gram roggemeel
150 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram suiker
3 eetl ahornsiroop of dadelstroop
7 gram bakpoeder
16 gram speculaaskruiden
400 ml melk (je kan ook rijstemelk of amandelmelk gebruiken)
100 gram rozijnen
Meng de roggemeel,
bloem, suiker, bakpoeder, kruiden en rozijnen door elkaar in een grote kom. Maak de melk
in een pannetje heet tot het bijna kookt en haal het van het vuur. Voeg de
siroop toe aan de melk en roer het erdoor. Giet de melk in het
meelmengsel en roer/mix het goed door elkaar met een houten lepel tot je een
mooi egaal beslag hebt.
Maak een cakeblik vet
met wat olie en zeef daaroverheen bloem zodat het hele blik bedekt is met wat bloem.
Schenk het beslag in
de cakeblik, leg er een vel bakpapier overheen en bak het 70 minuten lang in een
voorverwarmde oven op 160 °C. Na het bakken
de ontbijtkoek uit het blik halen en op een rooster helemaal laten
afkoelen.
_______________________________________________________________
PEPERNOTEN
275 gram zelfrijzend bakmeel
140 gram donker bruine basterdsuiker (of evt gewone fijne suiker)
110 gram boter
55 ml melk
12 gram speculaaskruiden
mespuntje zout
Met een mixer de boter zacht kloppen in een kom en daarna alle ingrediënten toevoegen en even mengen met de mixer, daarna met de hand kneden tot het een mooi egaal deeg is geworden. Maak van een stukje deeg een lange rol en snijdt er met een mes kleine blokjes van. Maak van de blokjes met je hand bolletjes en leg ze op de bakplaat (licht aandrukken). De pepernoten ongeveer 15 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 170 gr C. (tijdsduur in de oven is afhankelijk van hoe groot je pepernoten zijn, ze moeten een beetje bruin worden).
Af laten koelen op een rooster.
_______________________________________________________________
PIZZA (4 stuks)
- 260 ml handwarm water
- 7 gr gist (instant)
- 9 gr suiker
- 440 gr bloem
- 6 gr zout
- 3 1/2 eetl. olijfolie
- tomatensaus
- plakjes mozzarella (of gewone kaas geraspt)
- naar keuze champignons, ui, olijven, salami
Gist in een kom oplossen met suiker in de helft van het water.Bloem in een grote kom mengen met het zout, kuiltje in het midden maken en gistmengsel erin gieten. Ook de olie en de rest van het water in het kuiltje gieten. Deeg maken met een mixer met deeghaken op de laagste stand, ongeveer 5 min lang. Doe je het kneden met de hand? Dan ongeveer 10 min. (Is het deeg te plakkerig? Dan een klein beetje meel toevoegen en als het te droog is water toevoegen)
- 260 ml handwarm water
- 7 gr gist (instant)
- 9 gr suiker
- 440 gr bloem
- 6 gr zout
- 3 1/2 eetl. olijfolie
- tomatensaus
- plakjes mozzarella (of gewone kaas geraspt)
- naar keuze champignons, ui, olijven, salami
Gist in een kom oplossen met suiker in de helft van het water.Bloem in een grote kom mengen met het zout, kuiltje in het midden maken en gistmengsel erin gieten. Ook de olie en de rest van het water in het kuiltje gieten. Deeg maken met een mixer met deeghaken op de laagste stand, ongeveer 5 min lang. Doe je het kneden met de hand? Dan ongeveer 10 min. (Is het deeg te plakkerig? Dan een klein beetje meel toevoegen en als het te droog is water toevoegen)
Deeg met een natte theedoek over de kom op een warme plek ongeveer 1 uur laten rijzen (ik verwarm meestal mijn oven heel even op de laagste temperatuur zet het daarna weer uit en laat het deeg in de kom in de oven rijzen).
Oven voorverwarmen op 250 gr.C.
Vier ballen maken van het deeg en uitrollen tot een dunne pizza. Bestrijken met tomatensaus en beleggen met bijv. plakjes mozzarella (blaadjes basilicum eronder!), champignons, ui, olijven. Evt een beetje olijfolie over de pizza sprenkelen.
Pizza in de oven bakken gedurende ongeveer 12-15 min.
_______________________________________________________________
SOJAMELK
- 1 koffiekopje gedroogde biologische sojabonen
- 6 koffiekopjes water
- suiker en scheutje vanille extract (naar smaak)
- snufje zout
Week de bonen in een kom 1 nacht in water. De volgende dag afgieten, 6 koffiekopjes water toevoegen en pureren met een staafmixer. Afgieten en persen door een kaasdoek of theedoek boven een pan. De melk met het zout aan de kook brengen, suiker en vanille toevoegen naar smaak en 10 minuten zachtjes laten koken. Af laten koelen en in een schone fles gieten. In de koelkast bewaren (ongeveer 1 week houdbaar). Ik gebruik altijd dezelfde glazen fles en maak het schoon met een flessenborstel.
Variatie: 50 gram pure chocolade + 80 gram suiker
: 100-200 gram fruit + 80 gram suiker
_______________________________________________________________
Heerlijk smeerbare kaas met kruiden, zout & peper voor op brood of toastje.
500 ml volle yoghurt
(ik koop de yoghurt bij de natuurwinkel in een grote glazen fles met statiegeld)
zout & peper
verse kruiden
Leg een kaasdoek of theedoek over een vergiet of zeef. Zet het op een grote kom.
Meng de yoghurt met een beetje zout (dit helpt bij het weglekken van het vocht uit de yoghurt, zout verdwijnt dan ook). Schep de yoghurt in de kaasdoek. Vouw de doek naar binnen en draai het goed vast, evt een knoop erin of touwtje eromheen. De yoghurt moet ongeveer 12 tot 24 uur uitlekken op kamertemperatuur.
Hierna gehakte verse kruiden en zout en peper naar smaak toevoegen. Eet smakelijk van je plastic vrije en zelfgemaakte kruidenkaas!
_______________________________________________________________
Nog veel meer heerlijke recepten staan in mijn boek "Leven zonder afval"!