woensdag 8 januari 2014

Voedselverspilling


Toeval of niet? De afgelopen 6 maanden hebben wij als gezin heel bewust de boodschappen gedaan om zo weinig mogelijk (plastic) afval te maken...niet 1 keer kwam het voor dat we voedsel weg moesten gooien!

Zelf vind ik dat best opmerkelijk want het kwam daarvoor regelmatig voor dat dingen in de koelkast onopgemerkt begonnen te rotten en was het echt niet meer eetbaar.

Als ik erover nadenk komt het waarschijnlijk doordat we niet meer te veel kopen dan we nodig hebben. Een product dat in de "bonus" is, is verleidelijk om te kopen en dan kom je al snel thuis met veel dingen wat je eigenlijk niet nodig hebt en waarschijnlijk ook niet op tijd opgegeten krijgt.

De markt is voor ons bijna de supermarkt geworden en we kopen daar alleen maar verse / pure producten die we die week nodig hebben. Doordat we met meer aandacht de producten in huis halen (en misschien wel met wat meer liefde), hechten we er meer waarde aan en wordt ook alles opgegeten. Sommige producten (koffie, nootjes, olijven) kopen we in kleine (delicatessen-) winkels waar je meer geld kwijt bent dan bijv. in de Aldi, maar ook daardoor zijn we het product meer gaan waarderen. Je gooit het niet zo maar in de prullenbak want je hebt er wat voor betaald!
Ik ben erg blij om te kunnen concluderen dat we in een half jaar tijd niet hebben bijgedragen aan de voedselverspilling in Nederland! Dus ook geld kunnen besparen ..... lees maar hieronder :

---------------------------------------------------------

Nederlandse consumenten gooien ieder jaar voor ongeveer € 2,6 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim € 155 per persoon. Ofwel zo'n 50 kilo. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo'n € 2 miljard aan voedsel.

Dit kost niet alleen geld, maar ook energie. En het levert extra CO2-uitstoot op bij transport en afvalverwerking.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voeding/voedselverspilling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten