donderdag 12 juni 2014

Zelf wasmiddel maken

RECEPT WASMIDDEL 

Voor de witte was:
-40 gr zeep
-40 gr soda
-2 1/2 liter water

Rasp de zeep en kook het water. Voeg het hete water toe aan de zeep in een grote pan en roer het zachtjes door elkaar tot de zeep is opgelost. Voeg de soda toe (en evt een paar druppels etherische olie) en laat de wasmiddel een paar uur staan om af te koelen. De wasmiddel is nu stijf geworden. Klop het los met een garde of staafmixer en doe de wasmiddel in een lege fles of emmer met deksel. Ik gebruik meestal 120 ml wasmiddel per wasbeurt.
Dit wasmiddel is goed voor het milieu en heeeeeel goedkoop :)

Voor de gekleurde was:
-40 gr zeep
-2 1/2 liter water

Volg de instructies zoals beschreven staat bij de witte was. Je voegt alleen geen soda toe!

TIP:
Je kan ook wasverzachter vervangen door natuurazijn, gewoon een scheutje in het speciale bakje voor wasverzachter in je wasmachine!

30 opmerkingen:

 1. Hoi Emily ik vind het een magnifieke initiatief; wat voor soort zeep is het en waar kan ik het halen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, ik koop meestal een blokje huishoudzeep van de Traay bij de natuurwinkel. Het beste is dat je een natuurlijke zeep koopt waar geen "troep" in zit. Succes!

   Verwijderen
 2. Hoi Emily ik vind het een magnifiek initiatief; wat voor soort zeep is het en waar kan ik het halen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik was meestal op 30° met een scheut natuurazijn. Dat ruikt niet, en wast het meeste prima schoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik haal 500 gram blokken Marseillezeep bij Dille en Kamille.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Misschien een beetje rare vraag, Emily, maar is het ook mogelijk jouw blogs volgen? Dus bijvoorbeeld een alert krijgen als je er weer een hebt gepost. Ik kan niet vinden hoe dat werkt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet dat het moet kunnen want ik heb "volgers" ... maar hoe je dat moet doen weet ik niet, sorry! Ik ga het vragen aan iemand die er verstand van heeft :)

   Verwijderen
 6. Beetje rare vraag misschien Emily, maar is het mogelijk jou te 'volgen', zodat ik weet wanneer je iets hebt gepost?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er zit aluminium in je wasmachine. Aluminium kan niet tegen soda. Een kapotte wasmachine is helemaal niet goed voor het milieu.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wordt de witte was wat grauw. Fris hem op met zuiveringszout.
  @ utrechtse Door alle wasmachine leveraars en consumenten organisaties wordt aanbevolen als je veel op lage temp. wast om eens in de 3 mnd te wassen met soda op 95 graden ten de wolluis (die vieze zwarte smurrie op de rubberrand en in het wasbakje).

  Dan heb ik nog een tip:
  Wasnoten.(zie Biona.nl) In India wassen ze er al eeuwen mee. Ik moet er wel bij zeggen dat je vlekken van te voren, net zoals vroeger in moet smeren met groene zeep en/of ossengalzeep. Werkt verder prima die noten en je hoeft geen wasverzachter te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welnee, dat wordt helemaal niet aanbevolen, integendeel, dat wordt afgeraden. Al hebben wasmachineleveranciers er natuurlijk wel voordeel van als je je wasmachine snel naar de knoppen helpt, dat dan weer wel.

   Verwijderen
  2. https://duckduckgo.com/l/?kh=-1&uddg=http%3A%2F%2Fhuishouden.startpagina.nl%2Fprikbord%2F7542885%2Fsoda-in-de-wasmachine

   Verwijderen
 9. Even een vraagje:
  Ik lees in andere wasmiddel recepten niets over het weglaten van soda bij de gekleurde was ... hoe zit dat? Hebben jullie ervaring met nadelige effecten van de toevoeging van soda bij gekleurde was?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, soda heeft een (licht) blekende werking, vandaar dat ik het alleen bij de witte was doe.

   Verwijderen
 10. Hoi Emily, bedoel je met natuurazijn schoonmaakazijn uit die groene flessen?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Emily, Kan je ipv het wasmiddel ook de geraspte zeep in je zeepbakje doen?
  Dit lijkt me minder omslachtig en ik denk maar aan wasmiddel op het moment dat ik wil gaan wassen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, ik denk niet dat dat kan, je hebt warm water nodig om de zeep goed te laten oplossen. Door het zeepbakje stroomt koud water dus dan zal het misschien wel kunnen verstoppen. Of poeder gebruiken of vloeibaar wasmiddel is mijn advies.

   Verwijderen
  2. je kan die zeepvlokken rechtstreeks in je trommel doen.

   Verwijderen
 12. Natuurazijn( is eetbaar dus dat) is de zwakkere vorm van
  schoonmaakazijn. Die is veel sterker.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Emily, waarmee was jij je wasbare luiers?? Ik start binnenkort bij ons derde wondertje met wasbare luiers en kwam via een link op Facebook op je blog terecht. Ik weet dat niet ieder wasmiddel geschikt is voor wasbare luiers. zelf heb ik vooral uiers met bamboo en ik vroeg me af wat ik daarvoor van natuurlijk wasmiddel het beste voor kan gebruiken. dikke proficiat met je prestatie en blog/facebookpagina Je bent een grote inspiratie voor mij en velen. ik poets al een tijdje met azijn en natriumbicarbonaat en voor de rest ecologische producten, maar je blog geeft me zin om nog dat stapje verder te gaan en mn afvalberg onder de loep te nemen! liefs, Debora (uit Belgie).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, dit recept kan je prima gebruiken voor wasbare luiers, ik gebruik het zelf ook. Vieze luiers spoel ik vaak wel even uit voor ze in de wasmachine gaan, zeker lekkere poepluiers, die week ik voor in een emmer met warm water en wat baking soda erin.

   Verwijderen
 14. Hoi! Kan je dit ook gebruiken voor de afwas (met de hand of in de vaatwasser) of heb je daar een ander recept voor?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor de afwas kan je het gebruiken, niet voor de vaatwasser. Afwassen met theelepel baking soda en een scheutje azijn werkt heel erg goed. Ik gebruik dan altijd een katoenen vaatdoek.

   Verwijderen
  2. Dank je, de fles afwasmiddel die ik nog had is nu bijna leeg dus binnenkort met baking soda en azijn proberen!

   Verwijderen
 15. Hoe kom ik aan baking soda? Apotheek misschien?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hey Emily, ik heb het wasmiddel proberen maken maar het stijft helemaal niet zo op zoals je beschrijft. Net hetzelfde met de handzeep. Wat doe ik verkeerd? Ik heb een blok Dove zeep gebruikt, ik heb zo nog veel stukken zeep liggen van mijn grootmoeder die me die altijd cadeau geeft maar die ik eigenlijk niet gebruik. Had er nu eindelijk een bestemming voor gevonden maar het lukt niet zo best...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, als het niet opstijft en je hebt we goed het recept gevolgd...dan komt het door de zeep. Je kan het beste huishoudzeep gebruiken. Succes!

   Verwijderen
  2. ok, ik probeer het nog eens met andere zeep! bedankt!

   Verwijderen
 17. super goed recept ! zelf gebruik ik echte marseille zeep.biologisch afbreekbaar en zonder 'troep'er in. heb groot in gekocht. als iemand intresse heeft ? 1 kilo blok voor 12.50. daar kan je heel veel wasjes mee wassen :-)
  esli_n@hotmail.com

  BeantwoordenVerwijderen