dinsdag 8 juli 2014

Recept: basis tomatensaus

Deze week heel veel tomaten gekocht en er een lekkere basissaus van gemaakt. De tomatensaus bewaar ik in hergebruikte glazen potten. De prijzen van tomaten zijn in de zomer laag, dus mooie tijd om een voorraadje te maken voor de komende tijd!RECEPT: BASIS TOMATENSAUS
-1 kilo trostomaten
-scheutje olijfolie
-1 ui (gesneden)
-1 of 2 teentjes knoflook (in kleine stukjes gesneden)
-beetje zout en peper
-handvol verse kruiden (bijv basilicum, oregano)

In een grote pan zachtjes de ui en knoflook bakken (niet bruin laten worden). De tomaten in stukken snijden en toevoegen aan de pan met ui. Beetje zout en peper erbij.  Laat het ongeveer 45 min zachtjes pruttelen zonder deksel, voeg de verse kruiden toe en laat het nog eens 15 min sudderen. Pureer de tomaten met een staafmixer en kook de tomatensaus tot gewenste dikte. Doe de saus in uitgekookte potjes (ook de deksels moeten steriel zijn), draai de potjes dicht en zet het 15 min op zijn kop op het aanrecht. Laat het afkoelen en zet het weg. Zo is het heerlijke sausje een paar maanden houdbaar. Bij het afkoelen wordt de deksel vacuĆ¼m gezogen en zie je dat
de deksel naar binnen staat getrokken.
Om de potten tomatensaus extra lang te kunnen bewaren kan je de potten ook wecken. De hete saus schenk je dan in uitgekookte potten met de uitgekookte deksel er losjes opgedraaid. Doe nu de potten in en pan met heet water en een theedoek op de bodem (zodat de potjes niet kapot gaan) en laat het een half uurtje heel zachtjes koken. De potten moeten minimaal voor 3/4 onder water staan. Hierna de potten laten afkoelen en dan kan je het heel lang bewaren in de kast!
2 opmerkingen:

  1. Altijd goed om een portie tomatensaus achter de hand te hebben! Ik maak er ook altijd een grote hoeveelheid van en vries dit in voor de dagen dat ik minder tijd heb. Wat veggies erbij en diner is served! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wecken is onnodig als je met goed voorgekookte saus werkt. Zorgen voor goede deksels is heel belangrijk, als je steriel kun je potten zelfgemaakte saus jaren bewaren.

    BeantwoordenVerwijderen