donderdag 28 april 2016

Wasschillen

Dat leek me wel wat....schone was én geen afval. Dus ben ik het gaan proberen: wassen met wasnoten. Het werkt inderdaad erg goed, zelfs beter dan ik had verwacht ... de was komt heerlijk schoon, fris en zacht de machine uit. Echt de moeite waard om eens te proberen!
In India en Nepal worden wassschillen al sinds eeuwen als dagelijks wasmiddel gebruikt. Wasschillen komen van de wasnotenboom (Sapindus Mukorossi) en worden na het plukken gedroogd. De schil van wasnoten bevat de stof saponinen, die net als zeep schuim vormen in water. Saponine werkt als een natuurlijke oppervlakte-actieve stof. Het verlaagt de oppervlaktespanning van het water, waardoor het makkelijker in vuile weefsels dringt.

De wasnoten bevatten geen schadelijke stoffen dus is het zeer geschikt voor baby's, kleine kinderen en mensen met allergieën en/of huidproblemen. 
Dit 100% plantaardig wasmiddel zorgt voor een zachte en schone was met een neutrale waslucht. Het is geschikt voor witte, bonte, wol en zijde was. Het werkt ook prima op lage temperaturen. De schillen kunnen na gebruik op de composthoop!


Voordelen van wasnoten:
• Kleuren blijven langer mooi
• 100% plantaardig
• Milieuvriendelijk & afvalvrij
• Allergieën & parfumvrij

Hoe was je er mee?   Stop 4 hele of 8 halve noten in een wasnetje of katoenen zakje (deze kunt u los bestellen in de webshop), dichtbinden en tussen het wasgoed in de wasmachine leggen. De schillen zijn hierna nog 2x te gebruiken. 

Ook is het heel makkelijk om je eigen vloeibare wasmiddel te maken van deze wasnoten:

Kook 20 wasnoten in 1 liter water voor ongeveer 15 minuten tot een geelbruine vloeistof. Stamp de schillen voortdurend terwijl het aan het koken is om alle saponinen eruit te krijgen. Zeef de schillen uit de vloeistof door een fijne zeef. Bewaar de vloeistof in een schone fles. Schudden voor gebruik. Let op: de vloeistof is niet lang houdbaar en zal op den duur gaan schimmelen. Het beste is om de vloeistof in de koelkast te bewaren. Je kan het langer bewaren door azijn toe te voegen. Azijn is een fantastisch conserveermiddel en zal enkele weken toevoegen aan de houdbaarheid. Ook zou je de vloeistof kunnen invriezen. Schrijf duidelijk op de fles dat er wasmiddel in zit want de vloeistof ziet eruit als appelsap!
Per wasbeurt heb je ongeveer 80-100ml nodig. Gebruik 3 eetlepels baking soda voor extra waskracht en OxyPer bij de witte was.
Wasverzachter is niet nodig. Voor een lekkere geur kunt u een beetje water en 6-8 druppels etherische olieen toevoegen in het bakje voor wasverzachter zoals lavendel, sinaasappel, citroen, dennen, etc.
Deze wasnoten zijn te bestellen in mijn webshop!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten