woensdag 26 oktober 2016

Zelf havermelk maken

Het zelf maken van havermelk is makkelijk, goedkoop, lekker én het is vooral beter voor het milieu dan het drinken van koemelk. In de supermarkt kan je havermelk kopen, maar de prijs en verpakking weerhouden mij ervan om het in mijn winkelmandje te stoppen. Omdat ik liever geen koemelk drink is het fijn om havermelk zelf te maken. Het enige wat je daarvoor nodig hebt in de keuken is een keukenmixer/blender of staafmixer en een zeef of kaasdoek. Voorgekookte havermout uit de supermarkt kan je direct gebruiken en drinken, onbewerkte havermout kan je het beste een paar uur laten weken in wat water en daarna afgieten. 

Ingrediënten: 
-2 kopjes havermout
-6 kopjes water
-2 theelepels suiker of 6 dadels zonder pit
-snufje zout
-1 theelepel vanille extract 

Doe alle ingrediënten bij elkaar en mix het goed in een keukenmixer/blender of met een staafmixer. Doe een zeef boven een pannetje of kom en giet het mengsel erin. Met een kaasdoek erover werkt het erg goed om al het pulp op te vangen. Pers met een lepel al het vocht uit de haverpulp. Je hoeft de pulp niet weg te gooien, je kan het gebruiken bij het maken van koekjes en/of pannenkoeken. De havermelk kan je nogmaals door de zeef doen of door een theezeefje laten stromen. De melk in een afsluitbare fles doen en lekker opdrinken! Super gezond en zero waste :-)
Max. 3 dagen houdbaar in de koelkast en schudden voor gebruik.1 opmerking:

  1. Ja lekker hè! Zo kan je ook zelf kokosmelk maken. Maar dat doe je met heet water omdat je het vet er uit moet krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen