Doorgaan naar hoofdcontent

Recept pastasaus

Vandaag heel veel pastasaus gemaakt met verse tomaten, champignons, courgette, knoflook, ui en basilicum. Alles in schone (steriele) potten gedaan dus voorlopig hebben we genoeg saus in huis! Zelf pastasaus maken is erg makkelijk, lees hieronder het recept!



Ingrediënten:

1 ui (gesneden)
scheutje olijfolie
1 of 2 teentjes knoflook (in kleine stukjes gesneden)
1 kilo tomaten 
beetje zout en peper
handvol verse kruiden (bijv. basilicum, oregano)

In een grote pan zachtjes de ui en knoflook bakken (niet bruin laten worden). De tomaten in stukken snijden en toevoegen aan de pan met ui. Beetje zout en peper erbij. Ongeveer 45 min zonder deksel zachtjes laten pruttelen, voeg de verse kruiden toe en laat het nog eens 15 min sudderen. Pureer de tomaten met een staafmixer en kook de tomatensaus in tot gewenste dikte. Doe de saus in uitgekookte potjes (ook de deksels moeten steriel zijn), draai de potjes goed dicht en zet ze 15 min ondersteboven op het aanrecht. Laat de potjes afkoelen en zet weg. Zo is het heerlijke sausje een paar maanden houdbaar. Bij het afkoelen wordt de deksel vacuüm gezogen en zie je dat de deksel naar binnen getrokken wordt.
Om de potten tomatensaus extra lang te kunnen bewaren kun je de potten ook wecken. De hete saus schenk je dan uit de pan in schone, uitgekookte potten en de schone (uitgekookte) deksels draai je er losjes op. Doe de potten in een grote pan met heet water en een theedoek op de bodem (zodat de potjes niet kapotgaan) en laat het water 15 minuten heel zachtjes koken. De potten moeten minimaal voor driekwart onder water staan. Hierna de deksels van de potten goed aandraaien (niet openen!), 15 min ondersteboven laten staan en af laten koelen. 

TIP: Ook is het heel lekker om champignons en courgette toe te voegen na het bakken van de uien! Daarna de tomaten toevoegen. Zoals je ziet heb ik dat vandaag gedaan :-)

Reacties

  1. Fijn recept en goed idee in die potten. Ik wist niet dat wecken zo gemakkelijk is.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

33 dingen die je met baking soda kunt doen!

Dat je heerlijke koekjes kunt bakken met baking soda, dat wist ik … maar dat het zo multifunctioneel in gebruik is wist ik zeker niet. Baking soda ( natriumbicarbonaat ) is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Baking soda wordt ook wel natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, dubbel koolzure soda, baksoda, of E500 genoemd.  Baking soda is niet hetzelfde als gewone schoonmaaksoda ( natriumcarbonaat ), wat je in iedere supermarkt kan kopen. Schoonmaaksoda kan absoluut niet gebruikt worden om mee te bakken.  Baking soda werd zo’n 150 jaar geleden in Amerika en Engeland al gebruikt voor het rijzen van deeg en beslag en ook werd het gebruikt in het huishouden. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen en ook geweldig voor persoonlijke verzorging.  Baking soda is niet geschikt voor aluminium, houten vloer of aanrecht, marmer of poreuze gesteenten!  Het is een echte alleskunner in en om...

Recept volkoren brood

Dit is mijn favoriete recept van een volkoren brood, alleen al van de geuren die uit mijn keuken komen wordt ik al vrolijk. Heerlijk voor de zondag lunch! Ingrediënten: 500 gram volkoren meel 14 gram zout 7 gram gedroogde gist 1 theelepel suiker 1 eetl zonnebloemolie 350 ml handwarm water Stop alle ingrediënten in een grote kom, alles goed mengen en het deeg kneden. Met de hand duurt het kneden ongeveer 10 min, zelf gebruik ik meestal de mixer met deeghaken en ben je in 5 min klaar. Zet de kom met het deeg op een warme plek, afgedekt met een schone, nat gemaakte theedoek (ik gebruik hiervoor meestal de oven door deze even op een lage temperatuur aan en dan weer uit te zetten. Het moet lekker warm zijn, maar zeker niet gloeiend heet). Laat het deeg rijzen tot de omvang is verdubbeld. Meestal duurt dat ongeveer 1 uur.  Kneed het deeg opnieuw voor een paar minuten met de hand en vorm er een brood van. Leg het op een verwarmde en ingevette bakplaat of i...

Zelf wasmiddel maken

RECEPT WASMIDDEL  Voor de witte was: -40 gr zeep -40 gr soda -2 1/2 liter water Rasp de zeep en kook het water. Voeg het hete water toe aan de zeep in een grote pan en roer het zachtjes door elkaar tot de zeep is opgelost. Voeg de soda toe (en evt een paar druppels etherische olie) en laat de wasmiddel een paar uur staan om af te koelen. De wasmiddel is nu stijf geworden. Klop het los met een garde of staafmixer en doe de wasmiddel in een lege fles of emmer met deksel. Ik gebruik meestal 120 ml wasmiddel per wasbeurt. Dit wasmiddel is goed voor het milieu en heeeeeel goedkoop :) Voor de gekleurde was: -40 gr zeep -2 1/2 liter water Volg de instructies zoals beschreven staat bij de witte was. Je voegt alleen geen soda toe! TIP: Je kan ook wasverzachter vervangen door natuurazijn, gewoon een scheutje in het speciale bakje voor wasverzachter in je wasmachine!