donderdag 17 oktober 2019

Homemade margarine!

Wat me tot nu toe echt nóóit is gelukt om te kopen zonder plastic verpakking (tot zeer grote vette mega frustratie), is margarine. Gewoon een beetje boter voor op je brood, waarom is dat nu altijd in plastic verpakt? Appelstroop, pindakaas, jam, tomatensaus en zo veel andere producten worden altijd verkocht in glazen potten, maar margarine zit altijd in een plastic kuipje en bakmargarine altijd in een wikkel wat bij het restafval hoort. Bleh! Dat willen we niet! Goed nieuws voor de echte die-hards: je kunt het zelf maken! Echt! Hieronder lees je hoe je het maakt.

RECEPT Margarine

INGREDIËNTEN:
  • 4 eetlepels kokosolie
  • 6 eetlepels zonnebloemolie (of andere plantaardige olie naar keuze zoals zonnebloemolie)
  • 1/2 theelepel mosterdpoeder (werkt als natuurlijk emulgator)
  • 2 tl wortelsap
  • optioneel: snufje zout
BENODIGDHEDEN:
  • kom ijswater vol ijsklontjes
  • pan en kom (voor het smelten van de kokosolie)
  • metalen kom (voor het snel laten afkoelen van de kokosolie)
BEREIDINGSWIJZE:

Vul een grote kom met koud water en flink veel ijsklontjes (of gebruik koelelementen uit de vriezer en leg ze in bijvoorbeeld de afwasbak).
Smelt de kokosolie in een kommetje au bain-Marie tot het helemaal vloeibaar is, laat het niet te warm worden, het moet gewoon net gesmolten zijn. Zet een metalen kom in het ijswater en voeg de zonnebloemolie, wortelsap en mosterdpoeder toe. Start gelijk met roeren zodat het een mooi egaal mengsel wordt. Voeg nu de vloeibare kokosolie toe en blijf nu goed roeren tot het mengsel de juiste dikte krijgt. En tadaa! Daar heb je je eigen gemaakte margarine wat je gelijk op je brood kan smeren. Eventueel kan je nu een beetje zout toevoegen. Zet de margarine in de koelkast zodat het nog wat steviger wordt. Wat ook heerlijk is, is om er nu peper, zout, knoflook, beetje citroensap en verse kruiden (zoals bieslook) erbij te doen en even goed mengen met de margarine. Heerlijk op wat stokbrood! Je bewaart de margarine altijd in de koelkast. Niet te lang buiten de koelkast houden op warme dagen, want kokosolie smelt al rond de 23 graden. 
Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten