BOKASHI

Ben jij ook veel bezig in je tuin of op je balkon? Heerlijk dat het weer lente is! Bij ons is de spinazie al geoogst en komen de worteltjes tevoorschijn. Vooral mijn jongste is er maar druk mee, water geven, onkruid wieden, zo heerlijk om te zien! šŸŒ±

Sinds deze week verkopen we de bokashi- emmers om groente- fruit- en tuinafval te laten fermenteren in plaats van composteren. Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Etensresten zoals schillen, stronkjes en kliekjes, maar ook tuinresten, en mest met stro zijn organische materialen die gefermenteerd kunnen worden. Fermenteren ken je vast van zuurkool. Verse witte kool wordt met behulp van onder meer melkzuurbacteriĆ«n en in zuurstofloze omstandigheid bewaard. Bokashi is perfecte voeding voor planten en verbetert de structuur van de bodem, maar activeert ook het bodemleven. Als de bokashi klaar is kun je het verwerken in je tuin. Dagelijks tap je het verzamelde sap af met het kraantje aan de onderkant van de emmer. Dit sap kan gebruikt worden als plantenvoeding voor kamer- en tuinplanten. Na 1-2 weken in de Bokashi keukenemmer fermenteren is de Bokashi is klaar wanneer het een zoetzure geur heeft. Het kan nu rechtstreeks worden ingewerkt in de bodem van de tuin.

In mijn webshop staat meer informatie over bokashi en het gebruiken van een bokashi emmer. Ook is er een duidelijk filmpje wat je kunt kijken, erg leuk product!

Reacties

Populaire posts