Doorgaan naar hoofdcontent

Anti-slakken tips

 🐌 Het heeft al een tijdje niet meer geregend waardoor we nu minder last hebben van slakken in de tuin, maar toch waren een paar van mijn snijboonplantjes opgegeten. Ik heb nieuwe boontjes in de grond gestopt en die komen nu tevoorschijn. Om te voorkomen dat ze wéér opgegeten worden heb ik het nu anders aangepakt in de strijd tegen de slak 🌱


Ik deel graag deze handige trucjes met je! Wie weet heb je er wat aan 🤗

1. Koperen tapeschuursponsjes of muntjes

Koperband of koperen schuursponsjes kun je gebruiken om slakken te weren! Het koper werkt als een schrikdraad en voorkomt dat de slakken verder richting de sappige delen van de plant kruipen. Plaats het koper (band of sponsje) voorzichtig om het plantje of plak de zelfklevende koperband rond een pot. Ook kun je koperen muntjes rondstrooien in de tuin.

2. Een ruwe grondlaag

Slakken houden niet van een ruwe en droge bodem. Strooi daarom droog materiaal over de grond zoals eierschalen, houtsnippers / zaagsel.

3. Plant deze planten

Kruiden of planten met een sterke geur vinden slakken maar niets, plant daarom in je tuin bijvoorbeeld vingerhoedskruid, goudsbloem, bosanemoon, rucola, munt, lavendel, tijm, knoflook, bieslook, maar ook tomaten.

4. Meer vogels in je tuin

Vogels houden van een hapje slak, dus hoe meer vogels in je tuin hoe beter. Hang vogelhuisjes op, zorg voor vogelvoer en een vogelbadje of mini vijver. Plant bomen of struiken die bessen / fruit dragen. Kikkers en padden zijn trouwens ook dol op naaktslakken. Lok ze naar je tuin door het maken van een (kleine) vijver of waterbak.

5. Geef je tuin in de ochtend water

Slakken komen in de avond tevoorschijn dus als je in de ochtend de tuin sproeit is de grond weer droog tegen de tijd dat het donker wordt.

6. Schoffel de grond regelmatig

Door vaak te schoffelen droogt de bovenste laag van de grond uit en daar houden slakken niet van. Je planten hebben er geen last van en je voorkomt tegelijkertijd dat er onkruid gaat groeien.

Reacties

Populaire posts van deze blog

33 dingen die je met baking soda kunt doen!

Dat je heerlijke koekjes kunt bakken met baking soda, dat wist ik … maar dat het zo multifunctioneel in gebruik is wist ik zeker niet. Baking soda ( natriumbicarbonaat ) is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Baking soda wordt ook wel natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, dubbel koolzure soda, baksoda, of E500 genoemd.  Baking soda is niet hetzelfde als gewone schoonmaaksoda ( natriumcarbonaat ), wat je in iedere supermarkt kan kopen. Schoonmaaksoda kan absoluut niet gebruikt worden om mee te bakken.  Baking soda werd zo’n 150 jaar geleden in Amerika en Engeland al gebruikt voor het rijzen van deeg en beslag en ook werd het gebruikt in het huishouden. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen en ook geweldig voor persoonlijke verzorging.  Baking soda is niet geschikt voor aluminium, houten vloer of aanrecht, marmer of poreuze gesteenten!  Het is een echte alleskunner in en om het huis dus haal lekker veel baking s

Recept volkoren brood

Dit is mijn favoriete recept van een volkoren brood, alleen al van de geuren die uit mijn keuken komen wordt ik al vrolijk. Heerlijk voor de zondag lunch! Ingrediënten: 500 gram volkoren meel 14 gram zout 7 gram gedroogde gist 1 theelepel suiker 1 eetl zonnebloemolie 350 ml handwarm water Stop alle ingrediënten in een grote kom, alles goed mengen en het deeg kneden. Met de hand duurt het kneden ongeveer 10 min, zelf gebruik ik meestal de mixer met deeghaken en ben je in 5 min klaar. Zet de kom met het deeg op een warme plek, afgedekt met een schone, nat gemaakte theedoek (ik gebruik hiervoor meestal de oven door deze even op een lage temperatuur aan en dan weer uit te zetten. Het moet lekker warm zijn, maar zeker niet gloeiend heet). Laat het deeg rijzen tot de omvang is verdubbeld. Meestal duurt dat ongeveer 1 uur.  Kneed het deeg opnieuw voor een paar minuten met de hand en vorm er een brood van. Leg het op een verwarmde en ingevette bakplaat of in een war

Zelf wasmiddel maken

RECEPT WASMIDDEL  Voor de witte was: -40 gr zeep -40 gr soda -2 1/2 liter water Rasp de zeep en kook het water. Voeg het hete water toe aan de zeep in een grote pan en roer het zachtjes door elkaar tot de zeep is opgelost. Voeg de soda toe (en evt een paar druppels etherische olie) en laat de wasmiddel een paar uur staan om af te koelen. De wasmiddel is nu stijf geworden. Klop het los met een garde of staafmixer en doe de wasmiddel in een lege fles of emmer met deksel. Ik gebruik meestal 120 ml wasmiddel per wasbeurt. Dit wasmiddel is goed voor het milieu en heeeeeel goedkoop :) Voor de gekleurde was: -40 gr zeep -2 1/2 liter water Volg de instructies zoals beschreven staat bij de witte was. Je voegt alleen geen soda toe! TIP: Je kan ook wasverzachter vervangen door natuurazijn, gewoon een scheutje in het speciale bakje voor wasverzachter in je wasmachine!