Doorgaan naar hoofdcontent

Schoonmaken met vlekkenzout

Wist je dat je ook heel goed kunt schoonmaken met Natriumpercarbonaat? Het is dus niet alleen een fijne vlekkenverwijderaar voor de was maar ook een schoonmaakmiddel dat te gebruiken is als ontvetter, reiniger, ontkalker en ontharder. Ook heeft het een ontgeurende en oxyderende werking. Het wordt ook wel waterstofperoxide of vlekkenzout genoemd en is een prima vervanger van bleekwater.

Natriumpercarbonaat werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren 60 na onderzoek voor een nieuwe vorm van bleekmiddel. Wasmiddelfabrikanten zochten naar een alternatief voor chloor dat een minder bijtende werking had en minder gevaarlijk was.

Natriumpercarbonaat is gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals water, zout en krijt en heeft een lagere impact op het milieu. Natrium-Percarbonaat is een verbinding van de stoffen waterstofperoxide en natriumcarbonaat, die vrijkomen in water boven de 40ºC. Het laat dan zuurstof vrij waarmee je snel hardnekkige vlekken door bijvoorbeeld thee, koffie, rode wijn, gras, zweet en zelfs bloed kunt verwijderen.

Hoe natriumpercarbonaat gebruiken:
  • In de keuken

Het maken van een verdunde oplossing van natrium-percabonaat is perfect voor heel veel verschillende schoonmaakwerkzaamheden. Verdun 1 eetlepel natrium-percarbonaat in 500 ml heet water van 50ºC en roer het goed door elkaar zodat het oplost. Schenk het in een sprayfles en sluit de fles niet af (het oplossen zorgt voor gasvorming waarna het gas uit de fles wil ontsnappen). Laat de oplossing lauw worden en doe de fles dicht. Na het maken blijft dit middel zijn werking slechts 4 uur houden, dus gelijk gebruiken! Je kunt hiermee bijvoorbeeld je afzuigkap ontvetten want natriumpercarbonaat is een geweldige ontvetter. Na het schoonmaken het oppervlak afspoelen of met een nat doekje schoonvegen.

Om de koelkast goed schoon te maken kunt je eerst wat azijn spuiten en daarna de natriumpercarbonaat oplossing eroverheen. Veeg het daarna schoon met een vochtig sponsdoekje.
Een oven kan flink vies worden en dit werkt erg goed op ingedroogde vetvlekken: spuit de vlekken in met een natriumpercarbonaat oplossing van 1 eetlepel natriumpercarbonaat en 200ml heet water van 60ºC. Spuit daarna de vlekken in met azijn (1/3 azijn en 2/3 water). Laat het 1 tot 2 uur intrekken en gebruik een harde borstel om de vlekken weg te boenen.
Ook vlekken in pannen krijg je goed weg met natriumpercarbonaat. Vul de pan met heet water (60º C) en los er natriumpercarbonaat in op (2 eetlepels per liter water). Laat het 1 uur staan en borstel de pan daarna goed schoon met een afwasborstel. Gebruik dit niet op aluminium.

Ook een tegelvloer kun je goed schoonmaken. Doe 1 eetlepel natriumpercarbonaat in een emmer met 2 liter heet water. Let op: niet gebruiken op met was geboende of geoliede oppervlakken.

Is je afvoer verstopt van bijvoorbeeld je wasbak? Doe dan 2 eetlepels natriumpercarbonaat in het putje en schenk er kokend heet water overheen.

  • Buiten

Voor het weghalen van mos, groene aanslag en zwammen op hout en verwijdert vetvlekken en donkere plekken in hout. Natriumpercarbonaat maakt grauw geworden hout door weersomstandigheden weer mooi: bijvoorbeeld hekken en tuinmeubilair. Vul een emmer met 10 delen water van ongeveer 40º C en verdun hierin 1 deel natriumpercarbonaat. Breng het middel aan op het schoon te maken oppervlak met een grote kwast en laat het 15-20 minuten intrekken. Borstel het oppervlak met een borstel met harde haren schoon. Spoel het oppervlak goed af en na het drogen kun je het hout neutraliseren met een mengsel van alcoholazijn en water. Daarna kun je er een laagje drogende lijnolie op aanbrengen.

  • Wasmiddel en wasgoed

Het is het perfecte middel om de witte kleur van je was te behouden, zelfs na meerdere wasbeurten. Natrium-percarbonaat gaat kalk in de wasmachine tegen waardoor de was geen vale grijze kleur krijgt. De alkalische pH in Natrium-percarbonaat verzacht het water en vergroot het vermogen van reinigende stoffen en vettige stoffen worden opgelost.

De werking van natrium-percarbonaat is optimaal bij een temperatuur van 60ºC. Toch is het wassen op 40ºC voldoende voor een blekend resultaat. Dosis voor een volle wasmachine van 4 tot 5 kg:

- voor de witte was 1 eetlepel
- voor het verwijderen van gekleurde vlekken 2 eetlepels
- voor het wassen met de hand of bij het weken 1 eetlepel

Je kunt vlekken voorweken. Laat dan de was met vlekken in warm water van 40ºC met 1 tot 3 eetlepels weken. Wrijf de vlekken uit het wasgoed en doe het daarna in de wasmachine. Op hele moeilijke vlekken (koffie, tomaat, zweetvlekken, etc) kun je een pasta aanbrengen van natrium-percarbonaat en warm water (40-50ºC) direct op de vlek. Om zo'n pasta te maken heb je een eetlepel natrium-percarbonaat nodig en een heel klein beetje water en je kunt dit in een kopje door elkaar mengen.

Natrium-percarbonaat is te gebruiken voor de witte was en bonte was, maar wees voorzichtig met kwetsbare stoffen en kleuren.

Je kunt dus erg veel doen met Natrium-percarbonaat en het is verkrijgbaar bij ons in de webshop in papieren zakken van 1 kilo

Reacties

Populaire posts van deze blog

33 dingen die je met baking soda kunt doen!

Dat je heerlijke koekjes kunt bakken met baking soda, dat wist ik … maar dat het zo multifunctioneel in gebruik is wist ik zeker niet. Baking soda ( natriumbicarbonaat ) is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Baking soda wordt ook wel natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, dubbel koolzure soda, baksoda, of E500 genoemd.  Baking soda is niet hetzelfde als gewone schoonmaaksoda ( natriumcarbonaat ), wat je in iedere supermarkt kan kopen. Schoonmaaksoda kan absoluut niet gebruikt worden om mee te bakken.  Baking soda werd zo’n 150 jaar geleden in Amerika en Engeland al gebruikt voor het rijzen van deeg en beslag en ook werd het gebruikt in het huishouden. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen en ook geweldig voor persoonlijke verzorging.  Baking soda is niet geschikt voor aluminium, houten vloer of aanrecht, marmer of poreuze gesteenten!  Het is een echte alleskunner in en om...

Recept volkoren brood

Dit is mijn favoriete recept van een volkoren brood, alleen al van de geuren die uit mijn keuken komen wordt ik al vrolijk. Heerlijk voor de zondag lunch! Ingrediënten: 500 gram volkoren meel 14 gram zout 7 gram gedroogde gist 1 theelepel suiker 1 eetl zonnebloemolie 350 ml handwarm water Stop alle ingrediënten in een grote kom, alles goed mengen en het deeg kneden. Met de hand duurt het kneden ongeveer 10 min, zelf gebruik ik meestal de mixer met deeghaken en ben je in 5 min klaar. Zet de kom met het deeg op een warme plek, afgedekt met een schone, nat gemaakte theedoek (ik gebruik hiervoor meestal de oven door deze even op een lage temperatuur aan en dan weer uit te zetten. Het moet lekker warm zijn, maar zeker niet gloeiend heet). Laat het deeg rijzen tot de omvang is verdubbeld. Meestal duurt dat ongeveer 1 uur.  Kneed het deeg opnieuw voor een paar minuten met de hand en vorm er een brood van. Leg het op een verwarmde en ingevette bakplaat of i...

Zelf wasmiddel maken

RECEPT WASMIDDEL  Voor de witte was: -40 gr zeep -40 gr soda -2 1/2 liter water Rasp de zeep en kook het water. Voeg het hete water toe aan de zeep in een grote pan en roer het zachtjes door elkaar tot de zeep is opgelost. Voeg de soda toe (en evt een paar druppels etherische olie) en laat de wasmiddel een paar uur staan om af te koelen. De wasmiddel is nu stijf geworden. Klop het los met een garde of staafmixer en doe de wasmiddel in een lege fles of emmer met deksel. Ik gebruik meestal 120 ml wasmiddel per wasbeurt. Dit wasmiddel is goed voor het milieu en heeeeeel goedkoop :) Voor de gekleurde was: -40 gr zeep -2 1/2 liter water Volg de instructies zoals beschreven staat bij de witte was. Je voegt alleen geen soda toe! TIP: Je kan ook wasverzachter vervangen door natuurazijn, gewoon een scheutje in het speciale bakje voor wasverzachter in je wasmachine!