TIPS


We leven nu echt in een wegwerpmaatschappij waarbij ongeveer de helft van al het plastic dat geproduceerd wordt, voor eenmalig gebruik is en direct na gebruik wordt weggegooid. Vooral in een supermarkt zie je dat werkelijk alles verpakt zit, zelfs groente en fruit, die al een verpakking van zichzelf hebben, worden verkocht in een laag plastic. Het grootste deel van ons afval bestaat dan ook uit verpakkingsmateriaal van levensmiddelen. Jaarlijks wordt wereldwijd ongeveer 260 miljoen ton nieuw plastic aangemaakt en wereldwijd worden er maar liefst 1 biljoen (1000 miljard) plastic tasjes per jaar gebruikt! Cijfers waar ik helemaal naar van wordt. 
Afval is belastend voor het milieu, de verwerking ervan kost energie en het vervuilt de lucht, het water en de bodem. Plastic kun je natuurlijk beter inzamelen en recyclen dan weggooien, maar dan is het nog niet echt milieuvriendelijk. Eerst moet al het plastic worden vervoerd in vervuilende vrachtwagens en daarna heb je energie en chemicaliën nodig om van oud plastic weer nieuw plastic te maken. De beste keuze is daarom om plastic en andere nutteloze verpakkingen niet te gebruiken.
Hoe te beginnen als je wat wilt doen aan het reduceren van je afval? Er zijn een paar basisprincipes die belangrijk zijn om te weten voordat je echt start met het proberen te verminderen van je afval. De principes maken het ook duidelijk waarom het voorkomen van afval zo belangrijk is, belangrijker dan bijvoorbeeld recyclen. 

1. Weigeren
Weiger producten te kopen die voor afval zorgen of waar een alternatief voor te vinden is. Het weigeren van producten in een verpakking is soms lastig maar wel het meest belangrijkste onderdeel om afval te voorkomen. Wat je niet in huis haalt; daar heb je dan ook geen afval van! Neem katoenen tassen mee naar de winkel voor groente, fruit, brood, etc. Zo bespaar je honderden plastic tasjes op jaarbasis. Producten zoals olijven, nootjes, kruiden, koffie en thee kan je in de winkel in eigen potten laten doen. 


2. Verminderen
Gedreven door aanbiedingen en het grote aanbod producten, kopen we vaak te veel en ook producten die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben! Door het verbruik van producten te verminderen kan je efficiënter en bewuster leven. Het resulteert ook in het versimpelen van je leven waarbij het meer gaat om kwaliteit dan kwantiteit en meer om de beleving dan materiële spullen. Kijk dus niet alleen naar wat er in de aanbieding is, maar juist naar wat je echt nodig hebt.
1553447_626846520720236_226706484_o3. Hergebruik
Een product of verpakking hergebruiken in zijn originele staat zorgt ervoor dat je de levensduur van het product verlengt. Dit is beter dan het product gelijk recyclen. Geef een product een nieuwe bestemming, een 2e leven. Bijvoorbeeld een verpakking van een product opnieuw gebruiken, eerst denken: kan ik hier nog wat mee? Met een beetje creativiteit kunnen veel verpakkingen opnieuw gebruikt worden. Voorbeelden voor hergebruik zijn: een eierdoosje opnieuw gebruiken door losse eieren te kopen, een leeg jampotje afwassen en als bewaarpotje gebruiken of zelf jam maken. Het is zonde om verpakkingen (plastic bakjes, glazen potjes of flessen direct weg te gooien.
4. Recyclen
Alles wat je niet meer kan hergebruiken proberen te recyclen door afval gescheiden in te leveren door karton, papier, glas, plastic, blik, verf, kleding/stof. Door materialen te recyclen worden ze niet uit hun bruikbare levenscyclus gehaald. Anders wordt het op de vuilstort gedumpt of verbrand.

5. Composteren
Het voorkomen van afval eindigt bij het composteren van de rest. Composteren is de natuurlijke manier van recyclen. Wij gebruiken een composthoop in de tuin om al het groente- en fruitafval te composteren, maar je kan natuurlijk ook je groene kliko gebruiken.
________________________________________________________
Praktische tips om afval te verminderen:

1. Probeer niets te kopen wat verpakt is in plastic, zoek naar een alternatief of probeer zonder te leven


2. Neem katoenen tasjes mee naar de winkel en gebruik deze voor groente, fruit, brood, koekjes, etc.


3. Neem weckpotten mee naar de markt of winkel voor natte producten die je niet kan vervoeren in katoenen tassen.


4. Neem een bijenwasdoek mee naar de markt of winkel om kaas zonder verpakking te kopen.


5. Laat je koffie & theepot of een grote weckpot vullen in een winkel die losse koffie en thee verkopen


6. Neem je eierdoosje mee naar de winkel en vul deze weer met losse eieren


7. Koop losse sinaasappels en pers een stuk of 8-10 uit en schenk het sap in een schone, lege fles. Maak een gebruikte glazen fles schoon met een flessenborstel.


8. Maak / bak zelf producten en herbruik de verpakking waar het in zat


9. Koop in "bulk". Grote verpakkingen zorgen voor minder afval dan heel veel kleine verpakkingen.


10. Maak zelf verzorgingsproducten zoals deodorant, afwasmiddel, vloeibare zeep.


11. Maak zelf jam

12. Gebruik wasbare luiers en maandverband of een menstruatiecup (online verkrijgbaar)


13. Maak zelf je eigen schoonmaakmiddelen en herbruik de flessen waar schoonmaakmiddelen in hebben gezeten (bijv. afwasmiddel, allesreiniger)


14. Neem voor onderweg je eigen koffie / thee mee in een thermosfles en kraanwater in een herbruikbaar flesje.

15. Bij sommige boerderijen kan je rauwe melk aftappen, neem dan een glazen fles van thuis mee. Kijk hier voor een overzicht van adressen in Nederland.

16. Doe je boodschappen in een verpakkingsvrije winkel!
_____________________________________________________

Lees hier meer over vervuiling van plastic:


Reacties

  1. yvonne roelofsen25 januari 2016 om 01:36

    bij Boerderijwinkel de Geer in Gendt Gelderland kun je ook verse melk van de boerderij kopen. je kun je eigen fles meenemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ontzettend fijn al die tips, alleen wat voor mij persoonlijk nog steeds een uitdaging is, is het vinden van onverpakte producten (voeding). Ik woon niet in een stad, en de plaatsen waar ik mijn boodschappen moet doen daar zijn geen (biologische) winkels waar ik onverpakt kan kopen. natuurlijk wel een groenteboer, slager en bakkers. Maar qua biologische producten ben ik op de supermakt aangewezen, en daar is gewoon bijna alles verpakt. Ik kreeg van de week nog te horen dat ik werkelijk de enige ben die een katoenen broodzak gebruik, terwijl ze daar al een heel jaar te koop aangeboden worden voor €1. De verkoopster had er wel één, maar die gebruikte ze meer als gezellige decoratie thuis :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts