Dit is mijn favoriete recept van
een volkoren brood, alleen al van de geuren die uit mijn keuken komen wordt ik
al vrolijk. Heerlijk voor de zondag lunch!
Ingrediƫnten:
500 gram volkoren meel
14 gram zout
7 gram gedroogde gist
1 theelepel suiker
1 eetl zonnebloemolie
350 ml handwarm water
Stop alle ingrediƫnten in een grote kom, alles goed mengen en
het deeg kneden. Met de hand duurt het kneden ongeveer 10 min, zelf gebruik ik
meestal de mixer met deeghaken en ben je in 5 min klaar.
Zet de kom met het deeg op een warme plek, afgedekt met een
schone, nat gemaakte theedoek (ik gebruik hiervoor meestal de oven door deze
even op een lage temperatuur aan en dan weer uit te zetten. Het moet lekker
warm zijn, maar zeker niet gloeiend heet). Laat het deeg rijzen tot de omvang
is verdubbeld. Meestal duurt dat ongeveer 1 uur.
Kneed
het deeg opnieuw voor een paar minuten met de hand en vorm er een brood van.
Leg het op een verwarmde en ingevette bakplaat of in een
warm, ingevet broodblik en bestrooi het licht met wat bloem. Dek
het deeg af met de theedoek en laat het 30 min rijzen op een warme
plek. Zet het deeg in een voorverwarmde oven op 220 Gr. C en bak het voor
ongeveer 30-45 minuten. Haal het brood voorzichtig van de bakplaat of het
broodblik en laat het afkoelen op een rooster.
Kan de suiker ook weggelaten worden of eventueel vervangen worden door ahornsiroop?
BeantwoordenVerwijderen