dinsdag 29 oktober 2013

Recepten


GIERSTBURGERS (voor ±10 burgers):

-koffiekopje gierst (gierst is verkrijgbaar bij de natuurwinkel)
-bouillonblokje (of zout en peper)
-ei (maar kan weggelaten worden)
-100 gr kaas
-halve ui fijngesneden
-3 champignons (fijngesneden)
-1/4 paprika (fijngesneden)
-beetje meel
-peterselie (fijn gehakt)
-peper

Kook de gierst 20 min. in een grote pan met ongeveer 1 liter water en het bouillonblokje. Let op dat er op het laatst genoeg water in de pan blijft zitten want net als bij rijst zuigt de gierst al het water op. Na het koken in een zeef uit laten lekken en de gierst in een kom doen. Ei, kaas, ui, champignon, paprika, peterselie en wat peper erbij voegen en roeren. Het gierstmengsel wat steviger maken met wat eetlepels bloem als het te nat is, het moet wel plakkerig zijn om de vorm van een burger te kunnen krijgen.


Meel op een bord strooien, een bal maken en door de meel laten rollen, vervolgens een beetje plat drukken zodat het eruit ziet als een burger. Herhaal dit tot het mengsel op is, je krijgt ongeveer 9 a 10 burgers, afhankelijk van de grootte. Handig om gelijk zo veel te maken en een deel na het bakken in te vriezen want het is anders te veel werk en zooi in je keuken voor bijv. 2 burgers!
Bak de burgers in de pan met olijfolie tot ze mooi bruin zijn. Pas omdraaien wanneer ze aan de onderkant bruin zijn.
_________________________________________________________________________________

PEPERNOTEN

275 gram zelfrijzend bakmeel
140 gram donker bruine basterdsuiker
110 gram boter
55 ml melk
10 gram speculaaskruiden
mespuntje zout

Met een mixer de boter zacht kloppen in een kom en daarna alle ingrediënten toevoegen en even mengen met de mixer, daarna met de hand kneden tot het een mooi egaal deeg is geworden. Maak van een stukje deeg een lange rol en snijdt er met een mes kleine blokjes van. Maak van de blokjes met je hand bolletjes en leg ze op de bakplaat (licht aandrukken). De pepernoten ongeveer 15 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 170 gr C. (tijdsduur in de oven is afhandelijk van hoe groot je pepernoten zijn, ze moeten een beetje bruin worden).
Af laten koelen op een rooster.
_________________________________________________________________________________

HAVERMOUTKOEKJES

200 gr havermout
100 gr zachte boter
100 gr lichtbruine basterdsuiker
klein mespuntje zout
4 eetl water
1 theel bakpoeder

Zet de oven aan op 175 gr C. Alle ingredienten in een kom mengen tot een smeuig deeg. Balletjes van dezelfde grootte draaien met je handen en op een bakplaat leggen. Balletjes een beetje indrukken met een vork zodat het de vorm van een koekje krijgt. Ongeveer 15 minuten in de oven bakken (afhankelijk van de grootte van de koekjes, ze moeten een beetje bruin zijn). Af laten koelen op een rooster.
Deze koekjes zijn snel en makkelijk te maken, binnen een half uur zijn ze klaar. Koekjes uit de winkel zitten vaak in heel veel plastic verpakt, daarom maak ik mijn koekjes zelf.


_________________________________________________________________________________

PIZZA (4 stuks)

- 260 ml handwarm water
- 7 gr gist (instant)
- 9 gr suiker
- 440 gr bloem
- 6 gr zout
- 3 1/2 eetl. olijfolie
- tomatensaus
- plakjes mozzarella (of gewone kaas geraspt)
- naar keuze champignons, ui, olijven, salami

Gist in een kom oplossen met suiker in de helft van het water.Bloem in een grote kom mengen met het zout, kuiltje in het midden maken en gistmengsel erin gieten. Ook de olie en de rest van het water in het kuiltje gieten. Deeg maken met een mixer met deeghaken op de laagste stand, ongeveer 5 min lang. Doe je het kneden met de hand? Dan ongeveer 10 min. (Is het deeg te plakkerig? Dan een klein beetje meel toevoegen en als het te droog is water toevoegen)
Deeg met een natte theedoek over de kom op een warme plek ongeveer 1 uur laten rijzen (ik verwarm meestal mijn oven heel even op de laagste temperatuur zet het daarna weer uit en laat het deeg in de kom in de oven rijzen).
Oven voorverwarmen op 250 gr.C.
Vier ballen maken van het deeg en uitrollen tot een dunne pizza. Bestrijken met tomatensaus en beleggen met bijv. plakjes mozzarella (blaadjes basilicum eronder!), champignons, ui, olijven. Evt een beetje olijfolie over de pizza sprenkelen.
Pizza in de oven bakken gedurende ongeveer 12-15 min.
_________________________________________________________________________________

RECEPT SOJAMELK

- 1 koffiekopje gedroogde biologische sojabonen
- 6 koffiekopjes water
- suiker en scheutje vanille extract (naar smaak)
- snufje zout

Week de bonen in een kom 1 nacht in water. De volgende dag afgieten, 6 koffiekopjes water toevoegen en pureren met een staafmixer. Afgieten en persen door een kaasdoek of theedoek boven een pan. De melk met het zout aan de kook brengen, suiker en vanille toevoegen naar smaak en 10 minuten zachtjes laten koken. Af laten koelen en in een schone fles gieten. In de koelkast bewaren (ongeveer 1 week houdbaar). 
Variatie: 50 gram pure chocolade + 80 gram suiker 
             : 100-200 gram fruit + 80 gram suiker

________________________________________________________________________________

RECEPT KAAS&UIEN TAART

Voor het deeg:
300 gr bloem
150 gr boter
3-4 eetl koud water
mespuntje zout

Voor de vulling:
3-4 uien (in ringen gesneden)
150 gram geraspte kaas
4 eieren
200 ml (volle) melk
paneermeel
zout & peper naar smaak 

Bloem, boter en zout met 2 messen tot kruimeldeeg snijden en daarna met de hand kruimeldeeg van maken. Water toevoegen, kruimels kneden tot een deeg en maak een bal. Half uur de deegbal in de koelkast afgedekt laten rusten. 
Deegbal uitrollen en in een ingevette ovenschaal doen, randjes die uitsteken wegsnijden. Eventueel de ovenschaal nu even 10 min in de oven bakken op 180grC bedekt met een laagje droge bonen om te zorgen dat het deeg straks goed gaar is en niet nat wordt. (Ik gebruik meestal aluminiumfolie met bonen erin en dat gebruik ik dan iedere keer weer opnieuw) Beetje paneermeel op de bodem strooien en daarna de uienringen over de taart verdelen. Melk, eieren, geraspte kaas, peper en zout door elkaar klutsen en over de uien gieten. Kaasmengsel een beetje verdelen met een vork en dan in de oven! 200grC, 30-40 min. Wanneer de taart omhoog is gekomen en bruin gekleurd is, is het klaar. Eet smakelijk. Heerlijk recept voor in het weekend. In plaats van uien kan je ook licht voorgekookte broccoli in de taart doen.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen