Doorgaan naar hoofdcontent

Homemade margarine!

Wat me tot nu toe echt nóóit is gelukt om te kopen zonder plastic verpakking (tot zeer grote vette mega frustratie), is margarine. Gewoon een beetje boter voor op je brood, waarom is dat nu altijd in plastic verpakt? Appelstroop, pindakaas, jam, tomatensaus en zo veel andere producten worden altijd verkocht in glazen potten, maar margarine zit altijd in een plastic kuipje en bakmargarine altijd in een wikkel wat bij het restafval hoort. Bleh! Dat willen we niet! Goed nieuws voor de echte die-hards: je kunt het zelf maken! Echt! Hieronder lees je hoe je het maakt.

RECEPT Margarine

INGREDIËNTEN:
  • 4 eetlepels kokosolie
  • 6 eetlepels zonnebloemolie (of andere plantaardige olie naar keuze zoals zonnebloemolie)
  • 1/2 theelepel mosterdpoeder (werkt als natuurlijk emulgator)
  • 2 tl wortelsap
  • optioneel: snufje zout
BENODIGDHEDEN:
  • kom ijswater vol ijsklontjes
  • pan en kom (voor het smelten van de kokosolie)
  • metalen kom (voor het snel laten afkoelen van de kokosolie)
BEREIDINGSWIJZE:

Vul een grote kom met koud water en flink veel ijsklontjes (of gebruik koelelementen uit de vriezer en leg ze in bijvoorbeeld de afwasbak).
Smelt de kokosolie in een kommetje au bain-Marie tot het helemaal vloeibaar is, laat het niet te warm worden, het moet gewoon net gesmolten zijn. Zet een metalen kom in het ijswater en voeg de zonnebloemolie, wortelsap en mosterdpoeder toe. Start gelijk met roeren zodat het een mooi egaal mengsel wordt. Voeg nu de vloeibare kokosolie toe en blijf nu goed roeren tot het mengsel de juiste dikte krijgt. En tadaa! Daar heb je je eigen gemaakte margarine wat je gelijk op je brood kan smeren. Eventueel kan je nu een beetje zout toevoegen. Zet de margarine in de koelkast zodat het nog wat steviger wordt. Wat ook heerlijk is, is om er nu peper, zout, knoflook, beetje citroensap en verse kruiden (zoals bieslook) erbij te doen en even goed mengen met de margarine. Heerlijk op wat stokbrood! Je bewaart de margarine altijd in de koelkast. Niet te lang buiten de koelkast houden op warme dagen, want kokosolie smelt al rond de 23 graden. 
Eet smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

33 dingen die je met baking soda kunt doen!

Dat je heerlijke koekjes kunt bakken met baking soda, dat wist ik … maar dat het zo multifunctioneel in gebruik is wist ik zeker niet. Baking soda ( natriumbicarbonaat ) is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Baking soda wordt ook wel natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, dubbel koolzure soda, baksoda, of E500 genoemd.  Baking soda is niet hetzelfde als gewone schoonmaaksoda ( natriumcarbonaat ), wat je in iedere supermarkt kan kopen. Schoonmaaksoda kan absoluut niet gebruikt worden om mee te bakken.  Baking soda werd zo’n 150 jaar geleden in Amerika en Engeland al gebruikt voor het rijzen van deeg en beslag en ook werd het gebruikt in het huishouden. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen en ook geweldig voor persoonlijke verzorging.  Baking soda is niet geschikt voor aluminium, houten vloer of aanrecht, marmer of poreuze gesteenten!  Het is een echte alleskunner in en om...

Recept volkoren brood

Dit is mijn favoriete recept van een volkoren brood, alleen al van de geuren die uit mijn keuken komen wordt ik al vrolijk. Heerlijk voor de zondag lunch! Ingrediënten: 500 gram volkoren meel 14 gram zout 7 gram gedroogde gist 1 theelepel suiker 1 eetl zonnebloemolie 350 ml handwarm water Stop alle ingrediënten in een grote kom, alles goed mengen en het deeg kneden. Met de hand duurt het kneden ongeveer 10 min, zelf gebruik ik meestal de mixer met deeghaken en ben je in 5 min klaar. Zet de kom met het deeg op een warme plek, afgedekt met een schone, nat gemaakte theedoek (ik gebruik hiervoor meestal de oven door deze even op een lage temperatuur aan en dan weer uit te zetten. Het moet lekker warm zijn, maar zeker niet gloeiend heet). Laat het deeg rijzen tot de omvang is verdubbeld. Meestal duurt dat ongeveer 1 uur.  Kneed het deeg opnieuw voor een paar minuten met de hand en vorm er een brood van. Leg het op een verwarmde en ingevette bakplaat of i...

Zelf wasmiddel maken

RECEPT WASMIDDEL  Voor de witte was: -40 gr zeep -40 gr soda -2 1/2 liter water Rasp de zeep en kook het water. Voeg het hete water toe aan de zeep in een grote pan en roer het zachtjes door elkaar tot de zeep is opgelost. Voeg de soda toe (en evt een paar druppels etherische olie) en laat de wasmiddel een paar uur staan om af te koelen. De wasmiddel is nu stijf geworden. Klop het los met een garde of staafmixer en doe de wasmiddel in een lege fles of emmer met deksel. Ik gebruik meestal 120 ml wasmiddel per wasbeurt. Dit wasmiddel is goed voor het milieu en heeeeeel goedkoop :) Voor de gekleurde was: -40 gr zeep -2 1/2 liter water Volg de instructies zoals beschreven staat bij de witte was. Je voegt alleen geen soda toe! TIP: Je kan ook wasverzachter vervangen door natuurazijn, gewoon een scheutje in het speciale bakje voor wasverzachter in je wasmachine!