Homemade cruesli & cashewmelk

 

Al jaren maak ik mijn eigen cruesli en sinds kort ben ik helemaal weg van homemade cashewmelk. Je kunt de cruesli aanpassen naar jouw smaak door wel of geen suiker toe te voegen en te variëren met verschillende zaden en noten. Voor de cruesli heb je nodig:

450 gram havermout
50 gram suiker (kun je evt weglaten)
4 eetlepels water
4 eetlepels plantaardige olie of kokosolie
200 gram zaden en/of noten ongezouten en ongebrand (optioneel)
100 gram rozijnen (optioneel)

Verwarm de oven voor op 160 °C. In een pannetje de suiker en het water mengen en aan de kook brengen. Als de suiker is opgelost en het mengsel kookt, haal je het pannetje van het vuur. Voeg de olie toe aan het suikermengsel en roer het door elkaar.
Doe in een kom de havermout met eventueel de zaden en/of noten. Roer de hete siroop door de havermout heen tot alles goed is gemengd. Schep de cruesli op een bakplaat bedekt met bakpapier en bak het 15 min. Roer de cruesli om en bak het nog een keer 10-15 min tot de cruesli lichtbruin van kleur is.
Laat het afkoelen en voeg eventueel rozijnen toe. Bewaar in een pot die goed afsluit zoals een weckpot.

Voor de cashewmelk heb je uiteraard cashews nodig 🤪 ongebrand en ongezouten. Ongeveer 200 gram is genoeg voor 1 liter 'melk'. De cashews moet je van tevoren even 15 min weken in heet water of je laat het een nachtje staan is koud water. Spoel de cashewnoten na het weken af met koud water en doe ze in een blender. Voeg een snufje zout toe en zelf doe er ook altijd 3 dadels bij voor een iets zoetere smaak, maar dat is niet per se nodig. Ook een scheutje ahornsiroop of een paar druppels stevia is prima om toe te voegen. Voeg 1 liter water toe en mixen maar. Na ongeveer 2 minuten is het al klaar, afhankelijk van hoe sterk je blender is.

Je kunt de melk door een zeef of kaasdoek doen om cashew stukjes eruit te vissen maar is niet echt nodig als je de melk alleen maar gebruikt bij de muesli. De kleine stukjes cashew die je dan in de melk hebt zitten zijn dan ook gewoon lekker om op te eten. In de koelkast is de melk ongeveer 4 dagen houdbaar.

Reacties

Populaire posts