Doorgaan naar hoofdcontent

Homemade cruesli & cashewmelk

 

Al jaren maak ik mijn eigen cruesli en sinds kort ben ik helemaal weg van homemade cashewmelk. Je kunt de cruesli aanpassen naar jouw smaak door wel of geen suiker toe te voegen en te variëren met verschillende zaden en noten. Voor de cruesli heb je nodig:

450 gram havermout
50 gram suiker (kun je evt weglaten)
4 eetlepels water
4 eetlepels plantaardige olie of kokosolie
200 gram zaden en/of noten ongezouten en ongebrand (optioneel)
100 gram rozijnen (optioneel)

Verwarm de oven voor op 160 °C. In een pannetje de suiker en het water mengen en aan de kook brengen. Als de suiker is opgelost en het mengsel kookt, haal je het pannetje van het vuur. Voeg de olie toe aan het suikermengsel en roer het door elkaar.
Doe in een kom de havermout met eventueel de zaden en/of noten. Roer de hete siroop door de havermout heen tot alles goed is gemengd. Schep de cruesli op een bakplaat bedekt met bakpapier en bak het 15 min. Roer de cruesli om en bak het nog een keer 10-15 min tot de cruesli lichtbruin van kleur is.
Laat het afkoelen en voeg eventueel rozijnen toe. Bewaar in een pot die goed afsluit zoals een weckpot.

Voor de cashewmelk heb je uiteraard cashews nodig 🤪 ongebrand en ongezouten. Ongeveer 200 gram is genoeg voor 1 liter 'melk'. De cashews moet je van tevoren even 15 min weken in heet water of je laat het een nachtje staan is koud water. Spoel de cashewnoten na het weken af met koud water en doe ze in een blender. Voeg een snufje zout toe en zelf doe er ook altijd 3 dadels bij voor een iets zoetere smaak, maar dat is niet per se nodig. Ook een scheutje ahornsiroop of een paar druppels stevia is prima om toe te voegen. Voeg 1 liter water toe en mixen maar. Na ongeveer 2 minuten is het al klaar, afhankelijk van hoe sterk je blender is.

Je kunt de melk door een zeef of kaasdoek doen om cashew stukjes eruit te vissen maar is niet echt nodig als je de melk alleen maar gebruikt bij de muesli. De kleine stukjes cashew die je dan in de melk hebt zitten zijn dan ook gewoon lekker om op te eten. In de koelkast is de melk ongeveer 4 dagen houdbaar.

Reacties

Populaire posts van deze blog

33 dingen die je met baking soda kunt doen!

Dat je heerlijke koekjes kunt bakken met baking soda, dat wist ik … maar dat het zo multifunctioneel in gebruik is wist ik zeker niet. Baking soda ( natriumbicarbonaat ) is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Baking soda wordt ook wel natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, dubbel koolzure soda, baksoda, of E500 genoemd.  Baking soda is niet hetzelfde als gewone schoonmaaksoda ( natriumcarbonaat ), wat je in iedere supermarkt kan kopen. Schoonmaaksoda kan absoluut niet gebruikt worden om mee te bakken.  Baking soda werd zo’n 150 jaar geleden in Amerika en Engeland al gebruikt voor het rijzen van deeg en beslag en ook werd het gebruikt in het huishouden. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen en ook geweldig voor persoonlijke verzorging.  Baking soda is niet geschikt voor aluminium, houten vloer of aanrecht, marmer of poreuze gesteenten!  Het is een echte alleskunner in en om het huis dus haal lekker veel baking s

Recept volkoren brood

Dit is mijn favoriete recept van een volkoren brood, alleen al van de geuren die uit mijn keuken komen wordt ik al vrolijk. Heerlijk voor de zondag lunch! Ingrediënten: 500 gram volkoren meel 14 gram zout 7 gram gedroogde gist 1 theelepel suiker 1 eetl zonnebloemolie 350 ml handwarm water Stop alle ingrediënten in een grote kom, alles goed mengen en het deeg kneden. Met de hand duurt het kneden ongeveer 10 min, zelf gebruik ik meestal de mixer met deeghaken en ben je in 5 min klaar. Zet de kom met het deeg op een warme plek, afgedekt met een schone, nat gemaakte theedoek (ik gebruik hiervoor meestal de oven door deze even op een lage temperatuur aan en dan weer uit te zetten. Het moet lekker warm zijn, maar zeker niet gloeiend heet). Laat het deeg rijzen tot de omvang is verdubbeld. Meestal duurt dat ongeveer 1 uur.  Kneed het deeg opnieuw voor een paar minuten met de hand en vorm er een brood van. Leg het op een verwarmde en ingevette bakplaat of in een war

Zelf wasmiddel maken

RECEPT WASMIDDEL  Voor de witte was: -40 gr zeep -40 gr soda -2 1/2 liter water Rasp de zeep en kook het water. Voeg het hete water toe aan de zeep in een grote pan en roer het zachtjes door elkaar tot de zeep is opgelost. Voeg de soda toe (en evt een paar druppels etherische olie) en laat de wasmiddel een paar uur staan om af te koelen. De wasmiddel is nu stijf geworden. Klop het los met een garde of staafmixer en doe de wasmiddel in een lege fles of emmer met deksel. Ik gebruik meestal 120 ml wasmiddel per wasbeurt. Dit wasmiddel is goed voor het milieu en heeeeeel goedkoop :) Voor de gekleurde was: -40 gr zeep -2 1/2 liter water Volg de instructies zoals beschreven staat bij de witte was. Je voegt alleen geen soda toe! TIP: Je kan ook wasverzachter vervangen door natuurazijn, gewoon een scheutje in het speciale bakje voor wasverzachter in je wasmachine!